Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    • Moldova
    • Externe
    • Opinii
    • Analize
    • Stopfake
    • Română
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    Prima pagină » Alegerile locale din Republica Moldova, un succes al (filo)rușilor?
    Opinii

    Alegerile locale din Republica Moldova, un succes al (filo)rușilor?

    8 noiembrie 2023
    Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram WhatsApp Copy Link
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link

    Analiză de Corneliu Rusnac

    Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată un declin al pro-europenilor, după o campanie marcată de ingerințe ale Moscovei și dezinformări și scandaluri generate de filo-ruși.

    Ingerințe ale Moscovei și un semi-eșec al pro-europenilor Maiei Sandu

    Potrivit autorităților de la Chișinău, campania pentru scrutinul din 5 noiembrie s-a desfășurat pe fundalul unor puternice ingerințe în procesul electoral din partea Federației Ruse care s-au manifestat prin finanțarea ilegală a unor partide loiale Moscovei, prin tentative multiple de corupere a alegătorilor şi a candidaților. Campania pentru alegerile locale din 5 noiembrie pare iarăși să fi scos la suprafață divizarea profundă a societății din Republica Moldova, dar și vulnerabilitatea acestei societăți la ingerințele din exterior.

    În pofida faptului că a fost vorba de alegeri locale la care, în mod normal, prioritatea și interesul – atât al candidaților, cât și al alegătorilor – ar trebui să fie proiecte care să facă viața cetățenilor mai bună, mesajele candidaților au fost marcate profund de opțiunile lor geopolitice.

    În dezbaterile organizate la posturile de radio și televiziune s-a văzut clar că numărul celor care vin cu soluții concrete pentru problemele locale, cum ar fi, de exemplu ambuteiajele din Chișinău care, la orele de vârf sufocă municipiul, este extrem de mic.

    Miza cea mai mare a acestui scrutin a fost funcția de primar de Chișinău, câștigată de candidatul Mișcării Alternativa Națională, Ion Ceban. Acesta a câștigat din primul tur, un lucru neobișnuit pentru Chișinău. Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) aflat la putere, Lilian Carp, a obținut 28,2% din sufragii. Niciunul din ceilalți candidați 25 de candidați nu a depășit pragul de 5%.

    Ion Ceban este un politician desprins din partidul pro-rus al Socialiștilor, pe care l-a părăsit în decembrie 2021. Ulterior, el a fondat Mișcarea Alternativa Națională al cărei lider a devenit. Mulți dintre oponenții săi politici, dar și unii analiști, consideră că Ion Ceban ar continua să aibă o relație ascunsă cu Moscova (ceea ce acesta neagă), chiar dacă se declară în favoarea apropierii Republicii Moldova de UE.

    La nivel national, votul politic, adică cel pentru consiliile raionale și pentru consiliile municipal Bălți și Chișinău, s-ar repartiza, potrivit unor date preliminare, în felul următor: PAS, partid proeuropean aflat la guvernare – 25,5%; Partidul Socialiștilor pro-rus – 18,5%; Mișcarea Alternativa Națională a primarului ales Ion Ceban – 7,4% (voturi care, însă, au venit doar din Chișinău); Partidul Social Democrat European, formațiune apărută pe ruinele fostului Partid Democrat al controversatului politician și om de afaceri Vlad Plahotniuc – 5,6%. Alte partide care au participat la scrutin au acumulat sub 5%. Așadar, formațiunile care îi reprezintă pe filoruși sau/și pe oligarhii-infractori care au ajuns o adevărată personificare a statului capturat și corupt, au reușit ca, împreună cu partidul lui Ion Ceban, să îi depășească pe pro-europenii reformiști. Dacă aceste procente s-ar menține și la alegerile legislative, cele patru formațiuni numite mai sus ar fi singurele care ar intra în Parlament, ceea ce ar însemna că pro-europenii ar pierde majoritatea confortabilă pe care o au în prezent. Teoretic, într-o astfel de situație s-ar putea pune, din nou, problema veche de zeci de ani a orientării geopolitice a Republicii Moldova, a așă-numitului vector est vs. vectorul vest. Este o situație care ar conveni Rusiei, țară care a declanșat un adevărat război hibrid împotriva Republicii Moldova în încercarea de a-i sabota parcursul european.

    Scandaluri de campanie: minciuni și mită electorală. Un partid afiliat fugarului Ilan Șor, eliminat de pe listele electorale

    La fel ca mai toate campaniile electorale din ultimii ani, și aceasta a fost marcată de fake news și dezinformări promovate de tabăra filo-rusă. De pildă, bașkanul regiunii găgăuze din sudul Republicii Moldova, Evghenia Guțul, a anunțat că „o companie turcă” și „un mare furnizor european” urmau să livreze gaze naturale în regiunea găgăuză și în raionele Taraclia și Orhei la un preț de 10 lei moldovenești (aproximativ 0,5 euro) pentru un metru cub, adică de aproape două ori mai puțin decât prețul actual. Evghenia Guțul este o susținătoare a lui Ilan Șor, oligarh fugar condamnat în contumacie la 15 ani de închisoare pentru devalizarea mai multor bănci, al cărui nume a fost asociat cu o tentativă rusească de răsturnare a Republicii Moldova. Nu este pentru prima data când reprezentanții unor forțe politice apropiate lui Ilan Șor sau chiar oligarhul însuși au promis gaz mai ieftin, în special pentru raionul Orhei, unde reprezentanții săi controlează primăria orașului și consiliul raional. Nu doar că aceste promisiuni nu au fost îndeplinite: nici nu ar avea cum să fie, în condițiile în care singura întreprindere autorizată cu importul de gaze naturale în Republica Moldova este, în prezent, Energocom.

    Sursa: https://www.veridica.ro

    #alegeri locale #analiza #ingerință #Kremlin #pas #Șansă #sor Republica Moldova
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram Copy Link WhatsApp

    Related Posts

    Analiză. Cum operează Storm-1516, gruparea rusă care are acțiuni de manipulare de dezinformare

    9 mai 2025

    Xi Jinping și Vladimir Putin, ironizați pe internet. Cei doi se invită unul pe celălalt să bea ceai, dar niciunul nu o face

    9 mai 2025

    VIDEO Originea provocatoarei panglici bicolore

    9 mai 2025

    Amurgul idolilor. Cum a ajuns PSD un partid de mâna a doua după 3 decenii la vârf. Expert: „Sunt sfâșiați așa cum e și România”

    8 mai 2025

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025

    Analiză. Cum operează Storm-1516, gruparea rusă care are acțiuni de manipulare de dezinformare

    9 mai 2025

    Moldova dă dublu față de Rusia: Putin le „aruncă” veteranilor cei mai puțini bani sau doar un ceainic drept mulțumire

    9 mai 2025
    DISINFO.MD
    © 2025 Disinfo. All Rights Reserved. Dezvoltat de Disinfo.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.