Jurnalist: România amenințată tot mai mult de pericolele războiului din Ucraina

51

În ciuda asigurărilor date de cele mai înalte autorități politice din țara noastră-președinte, premier, guvern, instituții cu atribuții privind securitatea și siguranța națională, realitatea și pericolele războiului din Ucraina amenință tot mai mult România!

Primele semne și pericole ale războiului de peste granița cu Ucraina au început să-și facă simțită prezența și pe teritoriul românesc, în zona Deltei Dunării.

Chiar dacă oficialii de la București, preocupați mai mult de interesele politice ale grupărilor pe care le reprezintă și de păcălirea Comisiei europene pentru primirea banilor din PNRR, au ignorat, au încercat să vadă cu ochelari de cal apropierea tot mai mult a războiului de România nu mai poate fi trecută cu vederea!

Și nici populația, în special locuitorii deltei nu mai pot fi prostiți că nu-i amenință nimic, mințiți pe față că sunt în siguranță atâta timp cât tot mai des sunt semnalate resturi de drone rusești căzute pe teritoriul României.

Îngrijorările și spaimele locuitorilor de la graniță sunt întemeiate, asistând pe viu la atacurile orcilor ruși, cu rachete și drone, noapte de noapte, asupra porturilor și localităților urcainene situate la câteva sute de metri peste Dunăre!

Frica oamenilor crește cu atât mai mult cu cât statul român a fost surprins nepregătit, cum altfel, de amenințarea în creștere, fără să fi luat din timp măsurile de securitate și siguranță impuse de pericolele războiului.

Pericolele războiului nu sunt ca pacea și trebuie tratate pe măsură!

Acum, când principalele puteri ale statului trebuie să iasă din letargie și să facă ceva pentru securizarea graniței și protecția locuitorilor din zona amenințată zi și noapte, autoritățile statului nu prea știu ce să facă sau nu prea au cu ce!

Nici materie cenușie după cum acționează, nici forțe, nici tehnică și mijloace adecvate situației în curs!

Într-o primă fază, după găsirea primelor resturi de drone de război căzute în țara noastră, după preumblarea mediatică a ministrului politic al apărări și a șefilor militari ai armatei prin Deltă ( preumblare la care dacă rușii dădeau cu o dronă, cu o rachetă lăsau armata noastră fără conducere), în pană de idei, liderii de la București au lăsat responsabilitățile pe umerii conducerii județene din Tulcea, crezând că-i suficient și lucrurile se rezolvă de la sine!

Dar ce să facă Prefectura Tulcea în fața amenințărilor de la graniță, în afară de încercarea eșuată de a-i strămuta pe puținii locuitori ai satelor din zona cu risc crescut de la graniță!

Intensificarea pericolelor din nopțile următoare, când au avut lot noi atacuri masive ale rușilor asupra porturilor ucrainene Reni, Ismail, Chilia și găsirea de noi resturi de drone de război pe teritoriul României, au determinat oficialii români să facă ceva concret pentru ptotejarea locuitorilor amenințați!

Soluția cea mai la îndemână, rapidă, necostisitoare a fost construirea acelor adăposturi betonate, supraterane, acoperite cu pământ, care pot fi oricând țintite de drone sau rachete!

Alte măsuri care în loc să crească liniștea și siguranța populației din zonă au avut efecte contrare, cum ar fi mesajele Ro-alert, date pe timpul atacurilor rusești în localitățile vecine ucrainene, mai mult i-a speriat pe localnici!

Unii chiar, ”atât de liniștiți” au fost încât au sunat la 112, speriați de bombardamentele pe care le vedeau sub ochii lor!

Alte măsuri luate de capetele luminate ale înalților responsabili de la Capitală, cum sunt cele de alarmare a populației în caz de pericol, prin portavoce și alte mijloace demult depășite, anunțate prin grija secretarului de stat Raed Arafat, șeful Departamentului Situații de Urgență, au creat mai mult o stare de ridicol, penibil și hilaritate!

Probabil pentru ridicarea moralului populației, care face deja glume pe seama protecției asigurate de guvernul și statul român!

Mai mult, unii români au propus completarea setului de măsuri de protecție și alarmare tradiționale, cum ar fi alarmarea din voce în voce, aprinderea focurilor de pericol, baterea tobelor prin sate, tragerea clopotelor bisericilor…săparea unor tuneluri dacice!!!

De aici și până la apărarea patriei cu furci, coase și topoare n-ar mai fi decât un pas, dar la mintea autorităților responsabile cu securitatea și siguranța națională ne putem aștepta la orice!

Poate că pericolele, amenințările, dracul nu sunt așa negre la granița războiului pentru români și România, dea Domnul, dacă premierul roșu de la Palatul Victoria, ”old man” Marcel Ciolacu, exasperat de mediatizare excesivă a acestora, are grijă să nu o luăm razna: „Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniștim populaţia, că o luăm razna cu toţii. Nu ne-a atacat nimeni şi nu ne atacă nimeni. Au sărit nişte rămăşiţe dintr-o dronă care a fost lovită de către armata ucraineană.”

Poate că așa o fi cum ne spune dom Ciolacu, deocamdată nu ne atacă nimeni, dar nici nu putem să stăm liniștiți cu drobul de sare deasupra capului până ne zdrobește!

De la niște rămășițe de drone și până la niște drone sau rachete scăpate din greșeală sau intenționat pe teritoriul României nu este mult, iar la modul în care rușii atacă la Dunăre, noapte de noapte, probabil că este doar o chestiune de timp, când se va întâmpla!

Să ne reamintim că oficialii ucraineni ne-au anunțat la timp de pericolele dronelor, să ne luăm măsuri adecvate, dar astfel de mesaje au fost tratate cu ignoranță și iresponsabilitate!

Autoritățile noastre le-au ținut sub preș, până când adevărul a ieșit la iveală, rămășițe de drone fiind găsite tot mai adânc în teritoriul românesc!

Într-o astfel de situație, ce-i de făcut, să stăm liniștiți, să nu o luăm razna, să avem încredere în inteligența și competența autorităților responsabile care i-au sau nu i-au măsurile de siguranță și protecție mai mult sau mai puțin eficiente?

Oare liniștea de la Palatul Cotroceni și Palatul Victoria, liniștea oficialilor de la București sunt la fel ca liniștea populației din zona Deltei Dunări?

Blogurile Adevărul.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și