Povestea cuplului de spioni ruși întâmpinat de Putin cu ”buenas noches”. Cei doi și-au intrat așa de bine în rol că nu mai știau rusa

189

Spionii ruşi Artiom Dulţev şi Anna Dulţeva, eliberaţi prin schimbul istoric de deţinuţi cu Occidentul, au făcut dezvăluiri despre viața trăită sub o falsă identitate în Slovenia și au recunoscut că le-au ascuns până și copiilor cine sunt. ”Controlul permanent” pe care l-au avut a mers până la uitarea limbii materne, rusa.

Artiom Dulţev şi Anna Dulţeva au fost arestaţi în decembrie 2022 în Slovenia (unde se stabiliseră în 2017), după ce autoritățile slovene, care monitorizaseră cuplul de luni de zile după o informație de la un serviciu de informații străin, le-au percheziționat casa.

O persoană informată cu privire la caz a spus că percheziția a fost organizată pentru a prinde cuplul în flagrant în timp ce comunicau cu Moscova folosind echipamente speciale. Informația, a spus această persoană, venise din Marea Britanie, pe care cuplul o vizita frecvent sub pretextul afacerilor pe care le derulau. Anna Dulțeva a organizat două expoziții de artă în Edinburgh și a fost de mai multe ori în Marea Britanie sub numele Mayer Munos, scrie New York Times.

Descoperirea unor sume mari de numerar în locuința lor a determinat speculații că ar fi probabil implicați în finanțarea operațiunilor rusești, inclusiv a echipelor de sabotaj, în toată Europa.

Marjan Miklavcic, fostul șef al serviciilor de informații militare din Slovenia, a declarat că agenții ruși erau adesea plasați fără o misiune clară și că activau ca spioni care să fie folosiți la nevoie, în situații de criză.

Falsul s-a mutat pentru prima dată în Slovenia în 2017, dar, a spus el, a fost probabil pe deplin activat abia după începutul războiului pe scară largă din Ucraina cinci ani mai târziu, când suspecții de spionaj au fost expulzați din diferite țări europene. În noiembrie 2022, șeful serviciului de securitate MI5 al Marii Britanii a declarat că peste 400 de spioni ruși au fost expulzați din toată Europa, fiind „cea mai semnificativă lovitură strategică împotriva serviciilor de informații ruse din istoria europeană recentă”.

Vecinii din cartierul unde locuiau în Ljubljana au spus că familia era discretă, primea puțini musafiri și avea un câine mic.

Copiii, care au fost dați în plasament după arestarea părinților, au urmat cursurile Școlii Internaționale Britanice din apropiere, ale cărei taxe – peste 10.000 de dolari pe an per elev – erau cu mult peste ceea ce și-ar putea permite cuplul pe baza fișelor fiscale depuse cu privire la veniturile realizate din afacerile lor.

„Genul de artă pe care o comanzi din China”

Galeria de artă a Annei Dulțeva a raportat o pierdere de 10.827 de euro, aproape 12.000 de dolari, în 2019, un profit de 483 de euro în 2020 și un profit de 3.032 de euro în 2021, ultimul an pentru care și-a depus rezultatele anuale. Rezultatele modeste și calitatea scăzută a operelor de artă din galerie ar fi trebuit să trezească suspiciuni, a declarat Tevz Logar, un curator sloven cunoscut.  În Slovenia însă, domeniul artistic nu este supus controalelor, a spus el.

Majoritatea lucrărilor vândute de Anna Dulțeva „erau genul de artă pe care o comanzi din China”, a mai spus curatorul.

Pe de altă parte, compania soțului ei, DSM & IT, a raportat profituri totale de doar câteva mii de euro în fiecare an. Ambele afaceri aveau un singur angajat.

„Nu au salutat niciodată pe nimeni și au trăit vieți complet separate”, a spus Majda Kvas, o femeie de 93 de ani care locuiește vizavi de fosta casă a spionilor, o casă cu trei etaje, cu o mică grădină înconjurată de un gard de lemn. Vecinii, a spus doamna Kvas, se întrebau cine era cuplul și ce făceau, dar în mare parte îi ignorau, deoarece nu creau niciodată probleme. „Credeam că sunt din Venezuela”, a spus ea.

Descoperirea unor sume mari de numerar în locuința lor a determinat speculații că ar fi probabil implicați în finanțarea operațiunilor rusești, inclusiv a echipelor de sabotaj, în toată Europa.

Marjan Miklavcic, fostul șef al serviciilor de informații militare din Slovenia, a declarat că agenții ruși erau adesea plasați fără o misiune clară și că activau ca spioni care să fie folosiți la nevoie, în situații de criză.

Le-au spus copiilor că sunt ruși abia în avion, în drum spre Moscova

Artiom Dulţev şi Anna Dulţeva aveau paşapoarte argentiniene sub numele de Ludwig Gisch şi Maria Rosa Mayer Munos, şi locuiau împreună cu cei doi copii.

Ei au fost condamnaţi miercurea trecută de justiţia slovenă la peste un an şi jumătate de închisoare cu privire la ”spionaj şi falsificare de documente”, o pedeapsă echivalentă cu timpul pe care îl petrecuseră deja în detenţie.

Citește toată istoria AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și