Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    • Moldova
    • Externe
    • Opinii
    • Analize
    • Stopfake
    • Română
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    Prima pagină » Putin și Erdogan: o relație complexă, de rivalitate și cooperare, cu mize mondiale
    Externe

    Putin și Erdogan: o relație complexă, de rivalitate și cooperare, cu mize mondiale

    4 septembrie 2023
    Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram WhatsApp Copy Link
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link

    În încercarea de a salva inițiativa privind transportul de cereale prin Marea Neagră, care se clatină, președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni luni cu președintele rus Vladimir Putin în stațiunea Soci de la malul Mării Negre. Această întâlnire crucială are loc după ce Rusia a părăsit brusc acordul în iulie, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la piața globală a cerealelor și la viitorul comerțului agricol dintre cele două națiuni.

    Reuniunea celor doi președinți la Soci a captat atenția și speculațiile internaționale timp de câteva săptămâni, întrucât în joc este inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Acordul, intermediat inițial de Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Turcia în iulie 2022, a jucat un rol esențial pentru întreaga lume, asigurând transportul în siguranță a aproape 33 de milioane de tone de cereale și alte mărfuri din trei porturi ucrainene, pe fondul invaziei Rusiei în regiune.

    Retragerea Rusiei din acord a ridicat semne de întrebare, invocând lipsa de adeziune a Vestului la un acord paralel care vizează eliminarea restricțiilor pentru exporturile rusești de alimente și îngrășăminte.

    În plus, Rusia s-a plâns de restricțiile privind transportul maritim și asigurările care i-au împiedicat comerțul agricol, în ciuda faptului că a realizat exporturi-record de grâu în anul precedent, scrie Al Jazeera.

    Rolul central al Turciei ca intermediar în această inițiativă provine din angajamentul președintelui Erdogan de a atenua potențialele crize alimentare din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a întărit importanța revitalizării acordului pentru stabilitatea globală în timpul unei întâlniri cu ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, la Moscova, chiar săptămâna trecută.

    Securitatea alimentară mondială, afectată de decizia Rusiei

    Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră este de o importanță crucială datorită contribuțiilor semnificative atât ale Ucrainei, cât și ale Rusiei, în calitate de principali furnizori de produse de bază esențiale precum grâul, orzul și uleiul de floarea-soarelui.

    Aceste bunuri joacă un rol vital în susținerea nevoilor de securitate alimentară a numeroase națiuni în curs de dezvoltare din întreaga lume.

    În pofida complexității situației, relația diplomatică solidă dintre Erdogan și Putin, pe fondul războiului în desfășurare din Ucraina, a jucat un rol esențial în menținerea unui canal de comunicare.

    Refuzul Turciei de a participa la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și apariția sa ca partener comercial cheie și centru logistic pentru comerțul internațional al Rusiei subliniază importanța sa în aceste negocieri.

    Găsind un echilibru delicat, Turcia, în calitate de membru NATO, a sprijinit Ucraina prin livrări de arme, implicarea în discuții cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski și prin susținerea ofertei Kievului de a adera la alianța NATO, scriu jurnaliștii Al Jazeera.

    Ce așteaptă Rusia de la Occident

    Pe măsură ce se apropie reuniunea de la Soci, accentul se mută pe cererile și așteptările Rusiei de la omologii săi occidentali. Discuțiile urmează discuțiilor recente dintre miniștrii de externe rus și turc, în timpul cărora Rusia a prezentat o serie de acțiuni necesare pentru ca exporturile Ucrainei în Marea Neagră să fie restabilite. În acest context, prețul grâului american a înregistrat o creștere, reflectând incertitudinea de pe piață.

    Detalii, AICI

    #criză alimentară #erdogan #interese #relație Путин
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram Copy Link WhatsApp

    Related Posts

    Moldova dă dublu față de Rusia: Putin le „aruncă” veteranilor cei mai puțini bani sau doar un ceainic drept mulțumire

    9 mai 2025

    George Simion, întrebat dacă va ajuta Ucraina în calitate de președinte: România nu va mai da niciun leu pentru altă țară

    9 mai 2025

    Xi Jinping și Vladimir Putin, ironizați pe internet. Cei doi se invită unul pe celălalt să bea ceai, dar niciunul nu o face

    9 mai 2025

    Clooney Foundation for Justice documentează crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina

    8 mai 2025

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025

    Analiză. Cum operează Storm-1516, gruparea rusă care are acțiuni de manipulare de dezinformare

    9 mai 2025

    Moldova dă dublu față de Rusia: Putin le „aruncă” veteranilor cei mai puțini bani sau doar un ceainic drept mulțumire

    9 mai 2025
    DISINFO.MD
    © 2025 Disinfo. All Rights Reserved. Dezvoltat de Disinfo.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.