Tăcerea autorităților din Moldova și declarațiile lui Oleg Vasnetsov despre prezența GOTR în Transnistria

145

Ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnetsov, declară că în prezent nu există condiții pentru retragerea trupelor  ruse din Transnistria. Acest susține că armata rusă a contribuit la oprirea războiului din regiunea transnistreană și menține pacea pe Nistru de 28 de ani.

„Politicienii responsabili de la Chișinău sunt conștienți de rapiditatea apelurilor de retragere a trupelor militare. Aproximativ o mie și jumătate de militari ruși, care, din motive obiective, ajută la desfășurarea unei operațiuni de menținere a păcii și la paza depozitelor cu muniție învechită în Transnistria nu pot fi retrași ca prin magie”, a afirmat Vasnetsov.

Vasnetsov a subliniat inutilitatea încercărilor „prin orice mijloace de a scoate Rusia din Moldova” împotriva dorinței majorități oamenilor care trăiesc în țară. „Și nu e vorba doar de securitate. Țările noastre au legături strânse de familie și mai mult de 200.000 de cetățeni ruși trăiesc în Moldova. Nu avem dreptul să lăsăm cetățenii ruși în seama sorții lor”, a declarat Vasnetsov.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat apă în gură la declarațiile făcute de Oleg Vasnetsov și nu a prezentat în spațiul public o poziție în acest sens. Declarațiile MAEIE au veni în urma solicitărilor presei.

„Remarcăm, şi o facem cu regret, că în declaraţiile ambasadorului rus sunt confundate deliberat cele două elemente ale prezenţei militarilor ruși pe teritoriul Republicii Moldova. Pe de o parte, stocul de muniţii şi grupul operativ al armatei ruse şi, pe de altă parte, contingentul de menținere a păcii. Evident că sunt două lucruri diferite şi, prin urmare, atunci când autorităţile Republicii Moldova pledează pentru retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse, o fac în conformitate cu angajamentele internaţionale. Noi avem în vedere stocul de muniţii de la Cobasna şi militarii care asigură paza acestora, din contingentul operativ al armatei ruse.

De altfel, acest demers şi vreau să subliniez acest lucru, a fost şi este promovat constant pe parcursul ultimilor 28 de ani. Nu există niciun document care ar servi drept temei pentru staţionarea acestor forţe pe teritoriul Republicii Moldova fără acordul expres al statului gazdă. În ceea ce priveşte operaţiunea de menţinere a păcii, rolul jucat de aceasta la timpul respectiv în încetarea focului şi stabilirea situaţiei imediat după încetarea conflictului armat, a fost apreciat de autorităţile moldoveneşti.

Pacea şi stabilitatea care s-au instalat pe ambele maluri ale Nistrului impun rigori şi sarcini noi faţă de mecanismul de pacificare. În prezent, nu există niciun risc de reluare a ostilităţilor, acesta este un lucru evident. Prin urmare, considerăm că accentul principal trebuie să fie redirecţionat de la separarea părţilor, şi în prezent acesta este mandatul actual, din 1992, pentru misiunea de pacificare, spre interacţiune şi reintegrare. De mult nu mai este cazul să oprim ciocnirile armate şi trebuie să construim pacea durabilă cu toţi partenerii din formatul 5+2”, a spus Andrei Popov, ambasador cu misiuni speciale al MAEIE.

O reacție întârizată a avut și prim-ministrul Ion Chicu. Acesta nu și-a prezentat opinia din proproia inițiativă și reacția  a venit după ce presa l-a rugat să comenteze declarațiile ambasadorului.

„Trebuie de ajuns la o soluționare pașinică a conflictului. Forțele militare străine trebuie să părăsească Republica Moldova, iar noi să fim suficient de înțelepți cu suportul partenerilor. Nicio țară independentă nu-și dorește forțe militare străine pe teritoriu”, a declarat Ion Chicu.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și