Analist militar rus: Kremlinul ar putea merge până la granița cu România pentru a „debloca Transnistria”

0 133

Moscova va fi pregătită pentru un război împotriva Ucrainei „într-o lună”, spune Pavel Felgenhauer. Odată cu creșterea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina și Rusia și Occident, Moscova va fi pregătită să lanseze un nou atac asupra Ucrainei „într-o lună”, deși rămâne departe de a fi sigur dacă va lua o măsură care ar putea duce la un război european sau chiar mondial, spune Pavel Felgenhauer.

Analistul militar independent de la Moscova, Felgenhauer spuneciocnirile din Donbas și acumularea forțelor ruse doar la est de acea regiune creează condițiile care au potențialul de a duce la un război mai larg, deși pentru moment doar „potențial”. Rămâne de văzut dacă lucrurile merg mai departe.

Un lucru este însă deja clar, spune Felgenhauer: puterile occidentale nu au nicio idee ce să facă în această situație. Și ceasul ticăie. „La începutul lunii mai, totul va fi gata” pentru un avans militar rus. Aceste pregătiri au fost deja decise.

„Amenințările cresc și fac acest lucru rapid”, continuă el. „Multe nu se discută în presa deschisă, dar observăm semne foarte rele”. Moscova a trimis un grup naval din Marea Baltică prin Canalul Mânecii spre sud, care transporta destui pușcași marini pentru „o adevărată debarcare în stil Normandia” de-a lungul coastei Ucrainei de la Marea Neagră.

Mulți au subliniat că Ucraina este mult mai bine pregătită să reziste decât era în 2014, dar nu reușesc să remarce că și Rusia se află într-o poziție „mult mai bună” decât era acum șapte ani, spune Felgenhauer. Are „supremația calitativă și cantitativă copleșitoare” și a eliminat toți concurenții din zona Donbas.

Astăzi, „liderii DNR și LNR sunt ficțiuni: ei nu comandă nimic”. În schimb, aceste zone se află sub controlul operațional al personalului Armatei a Opta a Gărzilor [Rusiei] din Novocherkassk”. Mai mult, la nord, există divizia a 150-a rusă, o forță enormă în sine.

În Crimeea, potrivit analistului, există Corpul 22 de Armate ale Forțelor Terestre ale Flotei Mării Negre cu propria brigadă de tancuri de șoc. În cazul în care Moscova decide să lanseze o ofensivă majoră, vor fi aduse și alte unități rusești. O astfel de operațiune ar putea fi, în primul rând, menită să priveze Ucraina de accesul la mare și să creeze Novorossiya.

Felgenhauer spune însă că Moscova nu va merge atât de departe, ci va începe să negocieze cu Occidentul, așa face de obicei Putin. Dacă Rusia invadează, nu este clar cum va reacționa Occidentul pentru că este divizat în legătură cu ce să facă.

O mișcare a Rusiei ar putea merge până la granița cu România pentru a „debloca Transnistria”, spune analistul. El adaugă însă că există catvea „vești bune” în toate acestea. Având în vedere concentrarea actuală a Moscovei asupra Ucrainei, aceasta nu va lansa un atac asupra țărilor baltice prea curând.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata