ANALIZĂ AFP. Ucraina, un pariu riscant pentru Macron

0 88

Preşedintele Emmanuel Macron s-a lansat într-o secvenţă riscantă pe plan electoral în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, lăsând să se înţeleagă că ar exista posibilitatea trimiterii de soldaţi francezi în Ucraina, într-un context economic sumbru, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Macron a afirmat sâmbătă că „operaţiuni pe teren” în Ucraina din partea Occidentului ar putea fi necesare „la un moment dat”, chiar dacă „nu doreşte” acest lucru. El vorbise încă de la sfârşitul lunii februarie despre o eventuală trimitere de „trupe” terestre.

În cadrul unei vizite efectuate marţi la Marsilia, în sud-estul Franţei, Macron a apreciat că este de „dorit” şi „necesar” să existe o „conştientizare”, căci dacă Ucraina ar pierde în faţa Rusiei lui Putin, „consecinţele ar fi directe” pentru democraţiile occidentale.

Ucraina, tema dominantă a campaniei electorale din Franța

Conflictul în Ucraina a devenit tema dominantă a campaniei pentru alegerile europene din 6-9 iunie pentru majoritatea prezidenţială, care nu încetează să denunţe presupusele legături cu regimul rus ale extremei drepte franceze, aflat în pole position în sondaje.

„Suntem la Munchen în 1938. Mai este un minut până la miezul nopţii”, a declarat Valerie Hayer, cap de listă al partidului majoritar, la primul său miting de campanie din Lille (nordul Franţei), în 9 martie.

Opoziţia denunţă o operaţiune cu tentă electorală. Preşedintele şi cap de listă al partidului de extrema dreaptă Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN), Jordan Bardella, critică în afirmaţiile lui Emmanuel Macron o „formă de lejeritate, iresponsabilitate şi cinism, un motiv suficient pentru a-i îngrijora pe francezi”.

„Preşedintele provoacă frică”, denunţă liderul stângii radicale Jean-Luc Melenchon, în timp ce Eric Ciotti, liderul partidului de dreapta Republicanii (Républicains) l-a acuzat că „suflă în jarul unui potenţial conflict mondial în scopuri electorale”.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata