Analiză CNN: Contraofensiva Ucrainei poate fi dureroasă, dar succesul este crucial pentru securitatea europeană

0 58

Forțele Ucrainei nu sunt nici pe departe unde sperau că vor fi, în timp ce toamna se apropie. Luptele grele au avut loc în lunile de vară în jurul Robotîne, la sud de Orihiv și la nord de Mariupol, iar satele eliberate sunt acum o grămadă de moloz, nu mai există clădiri întregi.

Bătălia Ucrainei s-ar putea dovedi hotărâtoare pentru securitatea europeană. Rezultatele din următoarele două luni ar putea decide trendul următorului deceniu în termeni globali.

În timp ce progresul ucrainenilor de-a lungul frontului de sud a crescut la începutul acestei luni, acum pare să fi încetinit din nou parțial. Ei sunt încă la o oarecare distanță de Tokmak, aflat la jumătatea drumului spre Melitopol, pentru a atinge obiectivul de a tăia coridorul terestru care leagă Crimeea de Rusia continentală.

Forțele Kievului se deplasează încet spre sud, spre Mariupol, dar avansul este chinuitor, luptele se duc în câmp deschis.

Dar lupta este totuși, critică. Până la sfârșitul lunii noiembrie, vremea va deveni rece, iar iarna își va face simțită prezența în curând. Vremea ploioasă riscă să împiedice folosirea blindatelor ucrainene. Dar ultimele progrese majore ale Kievului au fost realizate la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, după retragerea Rusiei de la Herson, așa că putem presupune că mai au încă opt săptămâni de care ar putea profita.

Odată ce sosesc ninsorile, Moscova va încerca să-și consolideze și mai mult linia de front actuală. Frigul va face unitățile de atac ucrainene mult mai vulnerabile, pe măsură ce vor încerca să atace mai adânc liniile rusești. Va fi o sarcină și mai sângeroasă.

Președintele rus Vladimir Putin se bazează, probabil, pe iarnă pentru a-și consolida poziția. Forțele sale au rezistat în această vară cu mai multă vigoare decât anticipau mulți. Este încă posibil să înceapă să se clatine: resursele lor umane nu sunt infinite și ritmul loviturilor ucrainene asupra liniilor lor de aprovizionare riscă să duc la același tip de colaps văzut la Harkov în septembrie anul trecut. Dar Rusia poate rezista.

Occidentul și-a exprimat hotărârea de a sprijini Kievul. Dar fără îndoială, ajutoarele de miliarde de dolari, aparent anunțate săptămânal de Washington, ar putea fi în pericol pe măsură ce campania electorală din 2024 se apropie.

Președintele american Joe Biden ar prefera de departe să facă campanie cu o soluție ucraineană la îndemână, decât un angajament de a investi banii contribuabililor americani într-un viitor nedefinit într-un război pe care câțiva americani îl urmează zilnic. Unii republicani își exprimă deja îndoieli. Donald Trump, un favorit pentru nominalizarea republicană la președinție, crede că poate rezolva magic războiul în 24 de ore, ceea ce riscă să facă concesii severe omului pe car se teamă să-l critice – Putin.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata