ANALIZĂ Războiul Z al lui Putin din Ucraina și „armata de zombi” a Rusiei : „Timpul e o resursă limitată, iar ei au avantajul numeric”

0 83

Analiză de Mihnea Lazăr pentru digi24.ro

Este imposibil să te lupți cu o hoardă de zombi și să speri că vei câștiga, aflăm din literatura ori filmele cu „Zombie Apocalypse”. Vladimir Putin rescrie acest gen horror și îl pune în aplicare în realitatea imediată, de lângă noi: ce vedem în aceste zile în Ucraina este rețeta cinică prin care Rusia ne arată cum știe că poate câștiga un război: apelând la valurile aparent nesfârșite de automatoni în haine kaki, mobilizați de Kremlin cu un singur scop: să fie uciși pentru a înfrânge, într-un final, rezistența ucraineană. O analiză din surse deschise realizată de Digi24.ro arată că în ultima săptămână, rușii au lansat nu mai puțin de 107 atacuri doar la Avdiivka. Armata rusă continuă să preseze liniile de apărare ucrainene și la Marinka, Bahmut ori Kupiansk, alte sectoare greu încercate ale frontului. Rapoartele armatei ucrainene anunță pierderi de circa 800-1.000 de soldați ruși uciși zilnic. Plus două întrebări, încă fără răspuns: Câți ruși mai pot ucide ucrainenii până când vor pierde? Câți ruși își permit rușii să piardă până să se recunoască învinși?

Armata rusă şi-a intensificat în ultimele zile asaltul asupra oraşului Avdiivka, din estul Ucrainei devenit „ţinta” principală a ofensivei Kremlinului din această toamnă. Situaţia în acest oraș – o spun chiar ucrainenii – „este extrem de tensionată”, în condițiile în care ruşii atacă pe flancuri, dinspre sudul și nordul orașului, 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână.

Ce înseamnă însă o situație „extrem de tensionată” în cifre? Conform rapoartelor publicate zilnic de Statul Major al armatei ucrainene despre situația frontului, trupele Kievului au „respins” peste 107 atacuri ale rușilor strict în sectorul Avdiivka și doar în intervalul 12-18 noiembrie.

Pe lângă Avdiivka, rușii au atacat intens și în alte zone ale frontului, precum Bahmut, Marinka, sau Kupiansk. Recent, pe rețelele sociale au apărut imagini cu lupte extrem de dure între militarii ucraineni și cei ruși pe frontul de la Bahmut.

Digi24.ro s-a concentrat doar pe analiza atacurilor rusești înregistrate de armata ucraineană în aceste patru orașe principale (Avdiivka, Bahmut, Marinka, Kupiansk). Astfel:

Pe 12 noiembrie au fost înregistrate peste 10 atacuri Avdiivka, dar și 20 la Marinka.

Pe 13 noiembrie au fost 8 atacuri ruse la Avdiivka, „+ 15 atacuri” la Marinka și 11 asalturi la Bahmut.

Pe 14 noiembrie: au fost 7 atacuri la Kupiansk, 10 la Bahmut, și 15 la Avdiivka.

Pe 15 noiembrie: 7 atacuri Kupiansk, 17 la Avdiivka.

Pe 16 noiembrie: 22 asalturi la Marinka, 7 atacuri la Kupiansk, cel puțin 18 atacuri la Avdiivka.

Pe 17 noiembrie: Kupiansk – 5 asalturi, Bahmut – 18, Avdiivka – 17.

Pe 18 noiembrie: Alte 4 atacuri la Kupiansk, 11 la Bahmut, 21 la Marinka și nu mai puțin de 23 de atacuri la Avdiivka.

Avdiivka: Luați bătălia de la Bahmut și înmulțiți cu doi.

Cel puțin până acum În aceleași rapoarte ale armatei ucrainene sunt publicate zilnic și „pierderile” pe care forțele Kievului susțin că le-au provocat în rândul armatei ruse: cifrele din ultima săptămână variază între 620 și 1.330 de militari ruși scoși din luptă (Kievul nu face o distincție între cei uciși sau răniți). Rezultă o medie de circa 900 de militari ruși scoși din luptă zilnic.

Evident, astfel de bilanțuri nu pot fi verificate independent. Dar pot fi „comparate” cu alte bilanțuri similare. De pildă, în luna martie, în climaxul bătăliei de la Bahmut, ucrainenii raportau 500 de militari ruși uciși într-o singură zi. Aproape de două ori „mai puțin” decât la bilanțurile actuale de la Avdiivka.  În plus, de aproape două luni, pe rețelele sociale au „explodat” clipurile și înregistrările video geoconfirmate care prezintă sute de blindate și vehicule ale armatei ruse transformate în grămezi de fier vechi pe frontul de la Avdiivka.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata