Analiză The Guardian: Înarmată prost și epuizată: ce speranță mai există pentru Ucraina dacă ajutorul militar al SUA se oprește?

0 75

Ucraina a început anul 2024 în defensivă, iar perspectivele Kievului pe câmpul de luptă se estompează și mai mult pe măsură ce republicanii din Congresul SUA par a fi din ce în ce mai hotărâți să blocheze ajutorul militar. Dacă Europa nu va reduce decalajul, din 2025 Ucraina riscă să fie înfrântă ușor-ușor.

Ucraina este din nou depășită în acest război început de ruși acum doi ani: estimarea actuală este că Rusia trage 10.000 de obuze de artilerie pe zi, față de cele 2.000 ale Ucrainei, un raport sumbru care s-ar putea înrăutăți și mai mult dacă nu va mai fi sprijinită cu muniție de SUA, potrivit unei analize The Guardian, realizate de Dan Sabbag, corespondent pentru apărare și securitate.

În cadrul unui reportaj recent realizat de Sky News a fost prezentat un grup de militari ucraineni ai Brigăzii 22, care operează între Ceasiv Iar și Bahmut- ocupat de ruși, și care au tras doar de trei ori într-o noapte cu arma lor de 152 mm, sovietică, pentru a proteja proviziile disponibile, jurnaliștii prezentând nevoia acută de ajutor și stocurile limitate de obuze.

Ceea ce înseamnă că ucrainenii nu mai pot suprima artileria rusă, iar dacă ucrainenii nu pot să tragă înapoi, tot ce pot face este să încerce să supraviețuiască”, a spus Sam Cranny Evans, cercetător al think tank-ului de apărare și securitate britanic „Royal United Services Institute”.

Rusia, între timp, a reușit o tranziție către o economie de război. O analiză a Estoniei a concluzionat că fabricile din Moscova vor produce aproximativ 4,5 milioane de obuze în 2024 (mai mult de 12.000 pe zi), ceea ce a ridicat cheltuielile pentru apărare la un nivel ridicat, dar durabil, de 6,5% din PIB. Ucraina fiind și mai mică se bazează pe sprijinul industrial din vest, dar ca urmare a diviziunilor politice ale SUA Pentagonul nu a mai trimis ajutor financiar de la începutul lunii ianuarie, în timp ce și eforturile europene au slăbit.

Europa se angajase anterior să producă 1 milion de obuze pentru Ucraina, dar va produce în schimb între 480.000 și 700.000, estimează Estonia.

În Europa, problema a fost cu privire la încheierea comenzilor suficient de mari pentru ca companiile private să merite să investească în extinderea capacității lor”, spune Nick Witney, fost director executiv al Agenției Europene de Apărare. Drept urmare, Ucraina se bazează pe propria sa producție și pe orice ajutor rămas.

În mod ironic, SUA, care își produce obuzele în fabrici deținute de guvern, a găsit modalități de a-și crește propria producție, de la 28.000 de bucăți în octombrie anul trecut la 37.000 în aprilie, 60.000 în octombrie 2024 și 100.000 în octombrie 2025, potrivit unui think tank american. Chiar și așa nu poate ajuta Ucraina să facă față Rusiei în prima linie, dar fără SUA, Europa va trebui să-și dubleze eforturile deja mici în acest an.

Războiul înseamnă mai mult decât artilerie, bineînțeles, iar Ucraina dezvoltă strategii alternative, concentrându-se pe dezvoltarea de cel puțin 1 milion de drone militare mici și ieftine în 2024. Controlate ca într-un joc pe computer, dronele extrem de manevrabile sunt eficiente în luptă, dar sarcina lor utilă mai mică îi face un substitut limitat pentru artilerie – în timp ce rușii s-au dovedit capabili să imite eforturile ucrainene cu propriile lor drone.

Ucraina a recunoscut încă de la începutul lunii decembrie că trebuie să treacă la defensivă, când președintele a ordonat întărirea fortificațiilor.

Generalii Kremlinului încă nu au demonstrat că sunt capabili să atace eficient. Un asalt asupra orașului Avdiivka, din estul Donbasului, a început în octombrie și a continuat, forțele ruse obținând câștiguri progresive dar cu costuri ridicate. Potrivit unor informații occidentale publicate săptămâna trecută, s-a estimat că Rusia a pierdut 365 de tancuri de luptă principale în cele patru luni de luptă peste rata de reaprovizionare a Moscovei de aproximativ 125 de tancuri pe lună.

Citește toată analiza AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata