Analiză The Guardian. Singura decizie care l-ar face pe Vladimir Putin să dea înapoi

0 363

Ucraina crede că singurul mod în care președintele rus Vladimir Putin va da înapoi este o amenințare serioasă la adresa puterii economice date de combustibili fosili. Putin crede că Europa și SUA sunt prea slabe pentru a face acest lucru, dar sunt voci care cred că există o cale de a lăsa Moscova fără veniturile din petrol și gaze, arată o analiză The Guardian.

Aliații președintelui ucrainean Voldimir Zelenski cred că Vladimir Putin va accepta un compromis cu privire la viitoarea neutralitate a Ucrainei doar dacă se confruntă cu o amenințare credibilă la adresa puterii sale economice, prin excluderea rapidă și permanentă a exporturilor de petrol și gaze ale Rusiei de pe piețele europene. Guvernul rus obține 40% din veniturile bugetare din exporturile de energie.

Însă Ucraina întâmpină rezistență din partea Germaniei, care insistă că economia sa ar intra în recesiune dacă ar pierde brusc accesul la gaz și petrol rusesc.

Într-un interviu care reflectă presiunea morală sub care se află Germania, ministrul Economiei, Robert Habeck, a recunoscut că Europa a alimentat în trecut Ucraina cu promisiuni false, dar a spus că Germania nu își poate permite „pierderea a sute de mii de locuri de muncă” rezultate dintr-un embargo energetic total. El a spus că, în cel mai bun caz, Germania ar putea renunța la cărbunele rusesc până în toamnă și la petrol până la sfârșitul anului, dar nu ar putea stabili o dată pentru încetarea dependenței Germaniei de gazele naturale din Rusia.

În schimb, aliații lui Zelenski și fac apel la Marea Britanie și SUA să folosească G7 pentru a încerca să-l convingă pe cancelarul german, Olaf Scholz, să semneze un calendar pentru a pune capăt dependenței de energia rusă.

Scholz și Emmanuel Macron, președintele francez, au discutat din nou cu Putin în weekend. Negociatorul-șef al lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că discuțiile dintre Ucraina și Rusia sunt acum practic continue și au trecut de stadiul ultimatumurilor comerciale. Dar francezii sunt mai puțin optimiști.

Suntem în fața unui zid. Ce e mai rău abia urmează. Acest război va fi lung”, a spus Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe.

Zelenski este dispus să apeleze la unul dintre predecesorii lui Scholz, Gerhard Schröder, pentru a acționa ca mediator cu Putin. Fostul cancelar a acceptat rolul, posibil pentru a-și salva reputația, și ar fi avut discuții cu Putin săptămâna trecută.

SUA și Marea Britanie cred că sancțiunile trebuie să continue și să fie intensificate până când ceea ce purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a numit „război economicc ” devine atât de dur, încât Putin să fie abandonat de aliații săi.

Dar la opoziția Germaniei, UE nu a inclus un embargo total asupra energiei rusești.

Citește analiza integrală AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata