Anca-Dana Dragu este noua guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei

106

​​​​​​​Fosta ministră a finanțelor publice din România, fostă președintă a Senatului român, Anca Dragu, a fost confirmată de parlamentul de la Chișinău în postul de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), pe 22 decembrie, la o zi după demiterea fostului guvernator, Octavian Armașu.

Anca Dragu nu este prima personalitate din străinătate chemată de guvernarea PAS să ocupe un post de mare răspundere la Chișinău, dar este probabil cea care înainte de „episodul moldovean” a avut cele mai înalte funcții și cele mai multe proprietăți într-o altă țară.

Spicherul Igor Grosu a anunțat pe Facebook că o va nominaliza pe Dragu înainte de începerea ședinței de vineri a Parlamentului. În aceeași zi, economista și politiciana din România a anunțat că a depus deja jurământul de cetățeană a R. Moldova și că va fi încântată să ajute la „parcursul european” al țării, chiar dacă nu va fi ușor. Decretul președintei Maia Sandu prin care Dragu a primit cetățenia moldoveană are data de 21 decembrie.

Pentru confirmarea Ancăi Dragu în funcția de guvernatoare a BNM au votat 58 de deputați PAS. Opoziția a lipsit din sala de ședințe a parlamentului, cu excepția unei deputate comuniste, Diana Caraman, care a spus că alegerea noii guvernatoare a BNM s-a făcut prin „decizie de partid” și o procedură viciată.

Guvernatoarea BNM a fost aleasă fără dezbateri. Dar când i-a anunțat candidatura pe Facebook, spicherul Grosu a scris că are toată încrederea că „Anca Dragu va construi o Bancă Națională a Moldovei independentă și integră”.

În seara precedentă, partidul de guvernare, alături de deputați din opoziție, l-a audiat și demis pe guvernatorul vechi, Octavian Armașu. Acesta a fost acuzat de aleșii poporului pentru „sabotare” în recuperarea banilor dispăruți în timpul fraudei bancare, dar și păstrarea în funcții la BNM „a unor oameni implicați în frauda bancară și obstrucționarea anchetei”.

Anca Dragu nu a vorbit în fața deputaților PAS, deși a fost prezentă la ședința parlamentului în care a fost confirmată în noua funcție. Pe rețele, Dragu a declarat mai devreme că „este o onoare să contribuie la parcursul european al R. Moldova”.

Colegii ei din partidul Uniunea Salvați România (USR) i-au sprijinit „mutarea” cu entuziasm: „Sunt convins că Anca îşi va aduce contribuţia la parcursul european al Republicii Moldova, mai ales în contextul în care Consiliul European a decis recent deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele USR, Cătălin Drulă.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și