Anchetatorii ONU au adunat dovezi care arată că utilizarea torturii de către forțele ruse în Ucraina este „generalizată şi sistematică”

0 43

Există „dovezi persistente” care arată că forțele ruse „comit crime de război în Ucraina”, a transmis luni, 25 septembrie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, potrivit CNN.

Consiliul a susținut că printre atacurile din Ucraina se numără „atacuri ilegale cu arme explozive, atacuri care aduc prejudicii civililor, tortură, violență sexuală și de gen și atacuri asupra infrastructurii energetice”.

Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina, din cadrul Consiliului, a precizat că a „documentat atacuri cu arme explozive asupra unor clădiri rezidențiale, asupra unei unități medicale funcționale, asupra unei gări, asupra unui restaurant, asupra unor magazine și depozite comerciale.

Aceste atacuri au dus la victime civile, la deteriorarea sau distrugerea unor facilități-cheie și la întreruperea serviciilor și aprovizionării esențiale”.

Comisia de anchetă privind Ucraina a fost creată de Consiliul Națiunilor Unite în martie 2022 pentru a examina presupuse încălcări ale drepturilor omului şi dreptului internaţional umanitar în urma invaziei ruse.

Anchetatorii ONU: Suspiciune de incitare la genocid în Ucraina în presa rusă

Adresându-se Consiliului ONU pentru Drepturile Omului la Geneva, preşedintele Comisiei, Erik Mose, şi-a exprimat preocuparea faţă de „acuzaţiile de genocid în Ucraina”, avertizând că „anumite afirmaţii transmise de media ruse şi de alte media pot constitui incitare la genocid”.

„Comisia îşi continuă investigaţiile cu privire la aceste chestiuni”, a declarat Mose, potrivit agenției AFP, preluată de Agerpres.

Transferul copiilor ucraineni în Rusia, considerat crimă de război

Comisia a precizat că va continua să „investigheze situații individuale de presupuse transferuri de minori neînsoțiți, efectuate pe teritoriul Federației Ruse de către autoritățile ruse”.

În luna martie, această comisie de anchetă a afirmat că transferul de către Rusia a copiilor ucraineni în zonele aflate sub controlul său în Ucraina, precum şi pe propriul teritoriu constituie o „crimă de război” şi a indicat că investighează pentru a stabili dacă este vorba de genocid.

În această privinţă, grupul de anchetatori a afirmat luni că regretă lipsa de claritate şi transparenţă cu privire la amploarea, circumstanţele şi categoriile de copii care au fost transferaţi.

Într-un precedent raport, Comisia a acuzat Moscova că a comis un „număr considerabil” de crime de război, în special în primele săptămâni ce au urmat invaziei.

Tortura, „generalizată şi sistematică”

Comisa efectuează, de asemenea, anchete mai amănunţite asupra încălcării drepturilor omului „suferite sub o ocupaţie rusă prelungită în regiuni precum Herson şi Zaporojie”.

Anchetatorii ONU au adunat noi dovezi care arată că utilizarea torturii de către forţele armate ruse în zonele pe care acestea le controlează „este generalizată şi sistematică” şi vizează în principal persoanele acuzate că ar fi informatori ai Kievului.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata