Anularea regimului liberalizat de vize cu UE? Germania, Italia și Belgia discută despre declanșarea mecanismului. E un fake, susține președintele Germaniei

0 11

Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu UE din cauza numărul mare de șederi ilegale și a numărului considerabil de cereri de azil nefondate. Germania, Italia și Belgia se declară îngrijorate și discută intens despre declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize cu UE. În același timp, președintele Germaniei, aflat în vizită la Chișinău, suține că informația apărută în presă este un fake. 

Moldova a înregistrat un salt de 429% în iunie–august 2019 și iunie–august 2021, se menționează întru-un document publicat de către EUobserver și datat cu 27 septembrie curent.

„În cazul unei îmbunătățiri reduse sau a unei lipse generale de progres […], Comisia Europeană ar trebui, în opinia noastră, să sublinieze că declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize (Visa Suspension Mechanism) este o opțiune reală”, a declarat delegația germană în același document.

În pofida condițiilor pandemice, Germania a înregistrat o creștere a „șederilor neautorizate” din partea cetățenilor Albaniei, Moldovei și Ucrainei.

De asemenea, este indicată o creștere cu 51% a cererilor de azil din partea cetățenilor georgieni în ultimele trei luni în comparație cu aceeași perioadă a lui 2019.

La rândul său, subliniază euobserver.com, Italia a avut obiecții similare la adresa Moldovei, observând că rețelele de trafic de persoane, care operează prin „țările vecine”, abuzează de călătoriile fără viză.

Vezi detalii aici: https://anticoruptie.md

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata