Aproape jumătate din cetățenii moldoveni nu cred că Rusia va invada din nou Ucraina

0 264

Circa 40% din cetățenii Republicii Moldova cred că țara ar trebui să-și păstreze neutralitatea în cazul unei invazii rusești în Ucraina, iar peste 20% și-ar dori o alianță militară cu Rusia pentru a se proteja mai bine de pericole militare, arată datele unui sondaj de opinie realizat de CBS Research, prezentate marți, 8 februarie, la București.

În același timp, 47% din cetățenii moldoveni nu cred în iminența conflictului, dar nici nu se simt în siguranță, în R. Modova de o posibilă agresiunea rusească (numai 28% declară că se simt siguri, în fața unei posibile invazii).

Dacă totuși o agresiunea rusească va avea loc, fiecare al cincilea cetățean așteaptă sprijin în primul rând din partea României, iar doi din zece – sprijin din partea UE sau NATO.

Datele au fost colectate pe malul drept al Nistrului, fără regiunea transnistreană și diaspora, în perioada 25 ianuarie – 5 februarie, pe un eșantion de 1134 de persoane, și au fost prezentate comanditarii sondajului – Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” de la Chișinău și Institutul de științe politice și relații internaționale (ISPRI) „Ion I. C. Brătianu” din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata