Arestovici: Kievul nu vrea un front nou în regiunea transnistreană

0 207

Un consilier proeminent al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a clarificat poziția Kievului față de tensiunile din regiunea transnistreană, spunând că singurul caz „teoretic” în care Ucraina poate interveni militar în stânga Nistrului este dacă primește o cerere de ajutor din partea Republicii Moldova.

Consilierul prezidențial ucrainean, Alexei Arestovici, a vorbit într-un interviu acordat postului TV8 miercuri seara, după ce o serie de incidente începute în regiunea transnistreană pe 25 aprilie a readus în discuție o posibilă implicare a enclavei separatiste din R. Moldova în războiul Rusiei contra Ucrainei.

„Singura opțiune prin care Ucraina poate oferi ajutor Moldovei, spun ajutor, nu o operațiune, ar fi ca guvernul Moldovei să ne solicite direct ajutor. O astfel de opțiune, teoretic, este posibilă. Dar scenariul că trupele ucrainene vor acționa pe teritoriul Moldovei fără acordul acesteia, este exclus”, a spus Alexei Arestovici.

 

Autoritățile transnistrene au spus că „urmele” incidentelor din stânga Nistrului în care a fost deteriorat sediul ministerului securității de la Tiraspol într-un atac cu aruncătoare de grenadă și distruse antene ale centrului de emisie Maiak ar duce în Ucraina.

Kievul a spus în cea mai recentă reacție a spionajului său militar, pe 4 mai, că incidentele sunt „provocări” organizate de transnistreni și serviciile secrete rusești pentru a exercita presiune „psihologică” asupra Ucrainei și a o forța să-și disperseze atenția și efortul militar.

Consilierul prezidențial ucrainean, Alexei Arestovici, a declarat în interviul pentru TV8 că Ucraina nu este interesată în apariția unui „al doilea front” în regiunea transnistreană. „Nu avem nevoie de un front nou, n-avem nevoie să dislocăm acolo trupe care să lupte sau să patruleze (…) în loc să trimitem acești oameni să-și ajute camarazii în estul Ucrainei. În plus, mai există un motiv: pentru noi este inacceptabil să încălcăm suveranitatea Moldovei”, a mai spus Arestovici.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata