Arma ce asigură o apărare antiaeriană completă împotriva Rusiei dar pentru care Kievul nu are muniție

134

Kievul a primit anul trecut o armă simplă, dar extrem de eficientă pentru a se apăra în fața agresiunii ruse: tunul antiaerian Gepard, relatează Insider.

Gepard, a armă antiaeriană care dispune de două tunuri automate a fost prima armă grea pe care Germania a decis să o livreze Kievului. A fost folosită cu mare succes pe câmpul de luptă, dar are un neajuns important: disponibilitatea scăzută a muniției. Invocând statutul său de neutralitate, țara producătoare, Elveția, refuză să vândă sau să permită reexportul cartușelor de către țări terțe.

Deși are o vechime de aproape 50 de ani, tunul Gepard are un rol foarte important în rețeaua de arme antiaeriene ale Ucrainei: doboară dronele care zboară la altitudine mică, dar și rachetele; deosebit de periculoase, acestea sunt totuși prea numeroase și ieftine pentru a justifica folosirea continuă a rachetelor sofisticate sol-aer împotriva lor.

Performanța Gepard-urilor în Ucraina este o dovadă a relevanței acestor sisteme antiaeriene simple și mobile pe câmpul de luptă din secolul XXI.

Intrate în serviciu în anii `70, sunt construite pe sașiul tancurilor Leopard 1, au o viteză maximă de 40 mph și o rază de acțiune de aproape 550 km.

Principala sa dotare sunt două tunuri automate Oerlikon GDF de 35mm amplasate de fiecare parte a turelei sale, de către 320 cartușe fiecare, și care sunt compatibile cu mai multe tipuri de muniții, între care Armor Piercing Discarding Sabot Tracer, High Explosive Incendiary Tracer și Advanced Hit Efficiency and Destruction. Tunurile Gepard pot lovi ținte la o distanță maximă de 6000 de metri.

Gepard are și radare ce pot detecta și urmări ținte aflate la circa 15 km.

Cu un echipaj format din trei persoane – un comandant, un șofer și un mitralior – Gepard a fost conceput pentru a contracara elicopterele de luptă sovietice blindate și puternic înarmate. Setul său de ținte a fost extins în cele din urmă pentru a doborî dronele ce zboară la altitudine mică și rachetele.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și