Armenia a anunțat că a încheiat cu Azerbaidjanul un nou armistițiu mediat de Rusia

0 41

Armenia a anunțat că a încheiat cu Azerbaidjanul un nou armistițiu mediat de Rusia, după luptele intense de marți, din apropierea regiunii în dispută Nagorno-Karabah. Numărul victimelor rămâne incert, scriu agențiile internaționale de presă, care notează că părțile și-au atribuit reciproc responsabilitatea pentru deschiderea focului și s-au acuzat de agresiune și provocare.

Cel puțin 12 militari armeni ar fi fost făcuți prizonieri, 15 ar fi căzut în luptă, iar azerii ar fi suferit, la rândul lor, pierderi însemnate. De la Moscova, președintele rus Vladimir Putin și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, le-au telefonat responsabililor politici și militari de la Erevan și Baku și i-au îndemnat să pună capăt ciocnirilor. Un apel similar a făcut, de la Bruxelles, președintele Consiliului European, Charles Michel.

Comunitatea internațională se teme de o reizbucnire a războiului dintre cele două republici ex-sovietice sud-caucaziene, care, în toamna anului trecut, s-a soldat cu peste şase mii de morţi şi cu o victorie categorică a azerilor. Doar oficiile de mediator ale președintelui rus, Vladimir Putin, au pus capăt luptelor. Erevanul controlează, de facto, graţie separatiştilor armeni, o parte din regiunea Nagorno-Karabah, dar a pierdut, în conflictul din 2020, oraşul-simbol Şuşa, precum şi zone azere din jurul Karabahului. Această înfrângere a fost percepută de armeni drept o umilinţă naţională.

Conflictul azero-armean datează încă din ultimii ani 80, din epoca sovietică, şi a fost considerat un preludiu al destrămării URSS şi sfârşitul mitului despre armonia dintre etniile înglobate forţat de aceasta. Peste 30 de mii de oameni au fost ucişi atunci şi sute de mii s-au refugiat. Miza conflictului e şi una geopolitică. Azerii turcofoni sunt aliaţii şi protejaţii Turciei, în timp ce Armenia creştină e în mod tradiţional orientată spre Rusia. Moscova are, însă, relaţii bune şi cu Azerbaidjanul.

Sursa: https://www.veridica.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata