Armin Laschet: Germania ar putea sista primirea de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream 2 dacă Moscova îl utilizează pentru a face presiuni asupra Ucrainei

0 4

Germania ar putea sista primirea de gaze ruseşti prin gazoductul submarin Nord Stream 2 dacă Moscova nu respectă condiţiile acordului sau îl utilizează pentru a face presiuni asupra Ucrainei, a declarat sâmbătă candidatul CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) la cancelariei, Armin Laschet.

Gazoductul este o sursă de tensiune cu administraţia americană, care susţine că acesta conferă prea multă greutate preşedintelui rus Vladimir Putin, crescând dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia ale cărei exporturi de gaze se pot astfel dubla.

Gazprom şi partenerii săi occidentali au finalizat 95% din gazoduct, moment în care și președintele american Joe Biden a declarat că nu va continua strategia sancțiunilor, începută de Trump, pentru că „șantierul este oricum pe terminate”.

Nord Stream 2, ca și conducta „soră”, privează Ucraina de importante venituri din taxele pe tranzitul de gaze iar negocierile acum se duc cu partenerii occidentali pentru a obține compensații.

Armin Laschet, favorit la succesiunea Angelei Merkel atunci când aceasta îşi va părăsi postul de cancelar după alegerile din septembrie, a declarat în cursul unei dezbateri televizate despre politica externă că gazoductul finalizat în procent de 95% trebuie să fie terminat.

Dar dacă Rusia nu respectă regulile sau utilizează gazoductul împotriva Ucrainei, „putem întrerupe oricând acest proiect, chiar dacă gazoductul este terminat”, a declarat el.

 

sursa: europa libera

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata