Articole de propagandă rusească, semnate fals de mari publicații franceze. Le Figaro și Le Monde, victime ale operațiunii
Franța a făcut o acuzație gravă, marți, într-un comunicat emis de ministrul de externe, potrivit căreia Rusia desfășoară o amplă operațiune de ingerință digitală. Țintă au fost marile ziare franceze, sub semnătura cărora s-au publicat articole false, ostile Ucrainei. Aceste acțiuni arată un război hibrid dus de Moscova, împotriva statului francez, notează AFP.
Ministerul de externe francez, Catherine Colonna, a evidențiat existența unei campanii de manipulare a informațiilor, îndreptate împotriva Franței.
„Autorităţile franceze au pus în evidenţă existenţa unei campanii de manipulare a informaţiilor contra Franţei implicând actori ruşi şi la care au participat entităţi de stat sau afiliate statului rus, amplificând informaţiile false”, a spus Catherine Colonna, într-o declaraţie citită de purtătoarea sa de cuvânt, Anne-Claire Legendre.
Autoritățile franceze au declarat că sunt în legătură strânsă cu aliații lor pentru a contracara războiul hibrid dus de Rusia și pentru a preveni astfel de acțiuni de manipulare a informațiilor.
Operațiunea de ingerință digitală a vizat mai multe site-uri media, inclusiv site-ul Ministerului de Externe francez și alte site-uri guvernamentale.
„Implicarea ambasadelor şi a centrelor culturale ruse care au participat activ la amplificarea acestei campanii, inclusiv prin intermediul conturilor lor oficiale pe reţelele sociale, este o nouă dovadă a strategiei hibride pe care Rusia o pune în practică pentru a submina condiţiile unei dezbateri democratice”, a declarat şefa diplomaţiei franceze.
Această operațiune, recent dezvăluită reprezintă a doua etapă a unei campanii deja cunoscute, dar cu modalități de acțiune mai sofisticate și mai puțin vizibile. În anul precedent, organizația europeană EU DisinfoLab și compania americană Meta au documentat operațiunea Doppelgranger, care a fost detectată și contracarată pe platforma Facebook a companiei Meta.
„Meta spera că după raportare această operaţiune va înceta, dar nu a fost cazul”, a explicat sursa citată.
Cel puțin patru ziare franceze – Le Parisien, Le Figaro, Le Monde și 20 minutes – au fost victime ale acestei operațiuni, iar alte importante instituții de presă, în special germane (FAZ, Der Spiegel, Bild, Die Welt), au fost, de asemenea, vizate.