Artiștii independenți acuză Ministerul Culturii că împarte milioane unor asociații aflate în conflict de interese

0 64

Mai multe organizații culturale independente acuză Ministerul Culturii de „favoritism” și conflict de interese în momentul desemnării proiectelor finanțate cu 14 milioane de lei din bugetul de stat. Ministrul Sergiu Prodan a spus Europei Libere că observațiile lor sunt „subiective” și „stupide”.

Pe 11 iunie, Ministerul Culturii a anunțat că va finanța anul acesta 84 de proiecte culturale elaborate de organizațiile necomerciale din țară. În total, ministerul va aloca peste 14 milioane de lei, aproape dublu față de anul precedent (7,4 milioane).

Pe 25 iunie, organizațiile din Coaliția Sectorului Cultural Independent (CSCI) – care reprezintă sectorul cultural independent din R. Moldova – au publicat o notă de poziție în care au criticat Ministerul Culturii.

Potrivit semnatarilor, concursul de proiecte s-ar fi desfășurat „cu abateri de la regulament și nereguli de ordin procedural”. CSCI a semnalat mai multe posibile cazuri de conflict de interese și „favoritism”.

Directori de instituții de stat și fina de cununie

În particular, artiștii independenți au semnalat că printre asociațiile ale căror proiecte vor fi finanțate sunt și cele ale unor conducători de instituții din subordinea Ministerului Culturii, precum muzee sau teatre.

De exemplu, ministerul va acorda 235.000 de lei Comitetului național ICOM, asociație administrată de directoarea Muzeului de istorie a orașului Chișinău, și 210.000 de lei – Fundației culturale „J.S. Bach”, administrate de directoarea adjunctă a Sălii cu Orgă.

CSCI crede că acordarea finanțării unor astfel de proiecte „trezește bănuieli rezonabile de favoritism și conflict de interese”.

Pe de altă parte, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a spus Europei Libere că ministerul a respectat procedura legală privind conflictul de interese în momentul examinării proiectelor.

Potrivit lui Prodan, în situațiile în care au existat posibile conflicte de interese, respectivii membri ai juriului au semnalat acest fapt și s-au abținut de la jurizare. „Nu conflictul de interese este o problemă, ci nerespectarea legislației privind conflictul de interese”, a spus ministrul.

El a explicat că selectarea proiectelor culturale este „complicată” pentru că juriul poate include fie specialiști din domeniu care pot avea, deci, anumite conflicte de interese, fie persoane din afară, care n-au conflicte de interese, dar nici nu sunt calificate să evalueze un proiect cultural.

CSCI a mai atras atenția că printre câștigătorii anunțați de minister se numără și organizația condusă de Nata Albot – fina de cununie a lui Prodan – care va fi finanțată cu aproape 700.000 lei în perioada 2024-2026 pentru organizarea unor festivaluri.

În replică, ministrul Culturii spune că, în acest caz, acuzațiile privind un posibil conflict de interese sunt „nefondate” și chiar „stupide”: „Nu sunt rudă directă cu Nata Albot, n-am asistat la ședințele juriului și n-am evaluat niciun dosar”.

Prodan a făcut trimitere la legislația potrivit căreia în lista „persoanelor apropiate” (rude), nu sunt incluse persoanele asociate prin ritualuri religioase, precum nași sau fini.

Asociații fondate de firme, inclusiv de organizatorii summitului de la Bulboaca

Organizațiile culturale independente cred, de asemenea, că ministerul a încălcat regulamentul pentru că va finanța unele proiecte ale asociațiilor obștești fondate de firme. „Aceste asociații nu reprezintă societatea civilă, ele sunt produse adiacente ale unor entități comerciale și au rolul de a îmbunătăți imaginea companiilor” pe bani publici, spune CSCI.

Spre exemplu, fundația „Constantin Mimi” a SRL Castel Mimi va primi de la stat 207.000 de lei pentru a organiza un festival de muzică clasică. Aproape 165.000 de lei, bani publici, va primi asociația „Arta și cultura evenimentului”, administrată de directoarea executivă a SRL Media Show Grup, cunoscut pentru organizarea summitului de la Bulboaca, din 2023, la Castel Mimi.

Nici în aceste cazuri ministerul Sergiu Prodan nu vede nereguli. El a spus că legislația nu interzice nimănui să înființeze un ONG, nici măcar firmelor.

Prodan a mai spus că, oficial, la minister nu au parvenit plângeri referitoare la modul în care s-a desfășurat concursul de proiecte. Unii participanți au depus contestații fiind nemulțumiți de punctajul primit, cererile lor fiind examinate în prezent.

Printre potențiale nereguli identificate de CSCI se mai numără și asociații înregistrate cu doar câteva săptămâni înainte de concurs sau cele care percep taxe de intrare la evenimentele finanțate de stat.

Coaliția Sectorului Cultural Independent a cerut ministerului, printre altele, să infirme prin probe toate suspiciunile de conflicte de interese și să anuleze rezultatele concursului în cazul proiectelor „neeligibile”. Sergiu Prodan a spus că ministerul va veni în scut timp cu un comunicat în care va demonstra că acuzațiile CSCI ar fi „nefondate”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata