Asasini și sabotori ruși vizează industria armamentului din Bulgaria: mărturisirile magnatului Emilian Ghebrev, luat în vizor de GRU

0 60

Un magnat bulgar din domeniul armamentului care a supraviețuit în urma a două tentative de asasinat puse la cale de serviciile secrete rusești trage un semnal de alarmă cu privire la o campanie de sabotaj dusă de ani de zile de Moscova pentru a întrerupe livrările de arme esențiale Ucrainei pentru a se apăra de marele și agresivul său vecin din Est.

Emilian Ghebrev, a cărui companie, Emco, produce o mare parte din gloanțele standard sovietice și obuzele de tanc expediate de Bulgaria Ucrainei, a declarat pentru „Financial Times” că sabotorii ruși i-au vizat în mod activ fabricile și depozitele, inclusiv după lansarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

„Amenințările care planează dinspre ruși necesită un nou set de măsuri pe plan național, precum și la nivelul Alianței” Nord-Atlantice, a solicitat Ghebrev într-un interviu acordat în scris.

Potrivit magnatului bulgar în domeniul armamentului, agenții GRU (Direcția Principală de Informații din cadrul Statului Major al Rusiei) care au încercat de două ori să-l asasineze în 2015 „au acționat în mod evident în urma unor ordine de la un nivel foarte înalt de la Moscova”.

Niciun agent rus nu a fost arestat în legătură cu tentativele de otrăvire asupra sa și cu exploziile produse la Emco, un eșec pe care Ghebrev îl pune pe seama influenței pe care o păstrează Moscova în unele cercuri ale statului bulgar.

Amestectul Rusiei, care se extinde și la partide politice și mass-media, amenință ambiția tot mai mare a Bulgariei de a-și crește producția de arme și muniții din epoca sovietică utilizate de Ucraina și clienții din lumea în curs de dezvoltare, notează „Financial Times”, citând analiști și oficiali guvernamentali de la Sofia.

Țara balcanică de 7 milioane de locuitori – unul dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei în timpul Războiului Rece – constituie o zonă principală de operațiuni pentru agenții ruși, potrivit lui Gebrev și altor actori din industria armamentului. Ei spun că infiltrarea este o problemă mare atât în procuratură, cât și în serviciile de securitate ale Bulgariei.

Emilian Ghebrev a fost otrăvit în 2015 cu un agent nervos organofosfat similar cu Noviciok, o substanță folosită trei ani mai târziu pe teritoriu britanic în tentativa de asasinare a fostului spion dublu rus Serghei Skripal.

În cazul lui Ghebrev, agentul nervos a fost uns pe mânerul ușii mașinii sale într-o parcare din Sofia. După câteva săptămâni de comă, în primăvară, omul de afaceri bulgar și-a revenit, dar în vara aceluiași an s-a simțit din nou rău în timp ce se afla la casa sa de vacanță. Manifestând simptome similare unei otrăviri, Ghebrev a fost dus de urgență la un spital și tratat.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata