Astăzi se împlinesc 18 ani de la decizia CEDO în cazul grupului Ilaşcu

91
Astăzi se împlinesc 18 ani de la decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului, în cazul grupului Ilaşcu. Potrivit hotărârii, se recunoaştea implicarea Rusiei în războiul de la Nistru, din 1992 şi erau aduse argumente că regimul separatist este creaţia Moscovei. Experţii de la Chişinău spun că hotărârea a pus bazele jurisprudenţei în cauzele transnistrene. Tot ei spun că e nevoie de mai multă implicare din partea autorităţilor pentru ca drepturile omului în stânga Nistrului să fie cu adevărat respectate.

Procesul Grupului Ilașcu s-a desfășurat între 21 aprilie şi 9 decembrie 1993.
După  un simulacru de judecată, ei au fost condamnați. Ilie Ilașcu a fost  condamnat la moarte prin împușcare, pedeapsă comutată in detenție  politică dură. El a fost transferat în custodia autorităților de la  Chișinău în 2001.

Cazul „Ilașcu și alții versus Republica Moldova și  Federația Rusă” s-a judecat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului  de la Strasbourg mai bine de patru ani.

În 2004, CEDO a dat câștig de  cauză reclamanților. Curtea a constatat că persoanelor arestate le-au fost încălcate drepturile la corespondență și viața privată, la  libertate, precum și că au fost supuși la rele tratamente. CEDO a mai  încriminat, în premieră, în sistemul juridic international,  responsabilitatea Federației Ruse în conflictul transnistrean din  1991-1992.

S-a mai constatat că, de-a lungul conflictului, conducătorii  ruși au susținut în declarațiile lor autoritățile separatiste, iar  autoritățile ruse au contribuit atât militar, cât și politic la crearea  unui regim separatist în regiunea transnistreană, regiune care face  parte din teritoriul Republicii Moldova.

PAVEL CAZACU, avocat, Asociaţia Promo-Lex: Cauza Ilascu este prima hotărâre ale Curţii Europene care a pus bazele  acestei jurisprudenţei în cauzele transnistrene. Republica  Moldova cand a aderat la Convenţia Europeană nu şi-a asumat respectarea  drepturilor omului în stânga Nistrului iar caând a fost examinată cauza Ilaşcu, Curtea a spus foarte clar, această rezervă a Republicii Moldova  nu este validă, deoarece chiar dacă nu ai un control efectiv trebuie să  depui maxim efort pentru a proteja drepturile omului în acest teritoriu. În aceeaşi cauză, Curtea a dezvoltat conceptul de obligaţii pozitive. Asta înseamnă câ atat RM cât şi Federaţia Rusă trebuie să depună maxim  efort”.

Eliberarea  lui Ilie Ilașcu a fost pe 5 mai 2001. Alexandru Leşco a fost eliberat  în iunie 2004, după expirarea termenului de 12 ani. Andrei Ivanţoc a  fost eliberat la 2 iunie 2007, după 14 ani de puscarie. Tudor Petrov  Popa a fost eliberat la 4 iunie 2007, tot după 14 ani. După cazul  Ilaşco, au urmat alte zeci de cazuri depuse la CEDO pentru încălcarea  drepturilor omului în regiunea transnistreană.

PAVEL CAZACU, avocat, Asociaţia Promo-Lex: „Hotărârile Curtii sunt importante dar la fel de importante este  să monitorizăm situaţia omului după pronunţarea Curţii. Practic  nimeni nu este tras la răspundere pentru faptele ilegale.Federaţia Rusă şi anterior ignora acest aspect, nu ne rămâne decât să  punem presiune pe instituţiile Republicii Moldova pentru că au fost  situaţii anteroare când Republica Moldova nu a făcut suficient fie chiar  a participat la încălcarea drepturilor omului. În ultimii 4-5 ani  situaţia drepturilor omului se înrăutăţeşte zilnic.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și