Auf Wiedersehen! Germania și-a luat rămas bun de la Angela Merkel prin cea mai solemnă ceremonie militară

0 310

După 16 ani de mandat, Angela Merkel va părăsi peste câteva zile cancelaria federală. Ea a fost joi seară omagiată cu cele mai înalte onoruri militare. La despărțire, ea a făcut apel la apărarea democrației, scrie Deutsche Welle.

Forțele federale, Bundeswehr, au onorat-o joi pe cancelarul în exerciţiu Angela Merkel cu cea mai înaltă ceremonie pentru un civil, intitulată „Zapfenstreich” și în care au cântat un mix eclectic de muzică, la alegerea ei, care a intrigat naţiunea.

Într-un discurs scurt și serios rostit în prezența succesorului său, Olaf Scholz, Angela Merkel le-a mulțumit germanilor și le-a cerut să abordeze viața cu o „ușurință a inimii” și să fie optimiști în ceea ce privește viitorul țării lor.

„Șaisprezece ani în calitate de cancelar al Germaniei au fost plini de evenimente, adesea foarte provocatoare – din punct de vedere politic și ca ființă umană”, a spus ea, citată de Deutsche Welle.

„Vreau să le mulțumesc tuturor celor care se opun cu toată forța lor acestei pandemii”, a spus ea, menționându-i pe medici, pe asistenții și îngrijitorii medicali, dar și pe cei „care dau o mână de ajutor de la organizațiile de ajutorare și de la Bundeswehr”.

Cancelarul a adăugat că „ultimii doi ani de pandemie, în special”, au arătat „cât de importantă este cu adevărat încrederea în liderii politici, în știință și în discursul public”.

Iar apoi a făcut apel la apărarea democrației în fața urii, violenței și răspândirii de informații false. Ia criticat pe toți cei care „nu recunosc datele științifice și incită la ură. (…) Democrația noastră presupune și că toleranța noastră de adepți ai democrației trebuie să se termine acolo unde ura și violența sunt folosite ca mijloace legitime de impunere a intereselor proprii.”

Merkel a enumerat teme majore – pandemia, schimbările climatice, digitalizarea, conflictele – și a cerut ca acestea să fie abordate cu echilibru, implicare și respect continuu.

Angela Merkel este doar al treilea cancelar federal care beneficiază de o astfel de ceremonie de adio. Helmut Kohl, cancelar în perioada 1982-1998, a primit în premieră în 1998 acest „Zapfenstreich”. El a ales ca festivitatea să se desfășoare la domul imperial din Speyer, un loc de care fusese foarte legat în timpul vieții.

Gerhard Schröder, cancelar din 1998 până în 2005, a primit onorul militar suprem de la Bundeswehr în fața Primăriei din Hanovra, orașul său de baștină.

Merkel este prima șefă de guvern care primește acest omagiu la Berlin, la blocul Bendler de la Ministerul Apărării. Un loc încărcat de istorie în capitala germană. La doar câțiva pași depărtare, fuseseră executați în 1944 cei care complotaseră împotriva lui Adolf Hitler. În spate se află monumentul de comemorare a celor 3300 de soldați ai Bundeswehr căzuți pentru patrie. Un memorial dezvelit în 2009, în timpul mandatului ei de cancelară.

De la mutarea guvernului și parlamentului de la Bonn la Berlin în 1999, la unele ceremonii de acest tip a ieșit în evidență și muzica aleasă de cei omagiați. Ei au posibilitatea de a-și alege singuri melodiile care urmează a fi interpretate. Schröder a ales în 2005, printre altele, cântecul lui Frank Sinatra „My way”, interpretat de un trompetist. Președintele federal Horst Köhler a ales în 2010 jazz, ministrul Apărării Karl-Theodor zu Guttenberg în 2011 Deep Purple cu „Smoke on the Water”, Ursula von der Leyen „Wind of Change” de Scorpions. Muzică internațională la o ceremonie germană.

Merkel însă a rămas la muzică germană. Înainte de cântecul religios „Großer Gott, wir loben dich”, cântat în Germania și de catolici, și de protestanți, se aud alte două melodii cântate de mari interprete germane de după război, melodii cu rezonanță simbolică pentru mulți germani. Este vorba de piesa Ninei Hagen „Du hast den Farbfilm vergessen” din 1974, cântec celebru în fosta RDG. Și de cântecul lui Hildegard Knefs „Für mich soll’s rote Rosen regnen” din 1968, cunoscut de toată lumea în Germania de Vest. Primul în ritmuri de punk, al doilea animat, al treilea pios.

Ceremonia Zapfenstreich este un ritual strict formalizat, care durează 20 de minute. Își are originea în secolul 16 iar forma de azi există deja din secolul 19, din perioada prusacă. Punctul final este intonarea imnului național de către orchestra Bundeswehr.

Plecarea sa din funcție a fost omagiată și de succesorul său, social-democratul Olaf Scholz. „Angela Merkel a fost un cancelar de succes. Am un mare respect pentru munca și performanțele sale: a lucrat neobosit pentru țara noastră și a rămas mereu fidelă în 16 ani în care s-au schimbat multe”, a scris el, pe Facebook.

Despărțirea Angelei Merkel de scena decizională din Germania și de marea scenă politică europeană și internațională a început în luna iunie, ea participând pentru ultima dată la summit-urile G7 și NATO, structuri și organizații unde, de asemenea, a căpătat o poziție longevivă.

Angela Merkel a devenit cancelar al Germaniei la 22 noiembrie 2005.

Ea a fost cel mai tânăr cancelar german și prima femeie în această poziție.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata