Austria a ajuns să exporte din nou energie, după 20 de ani, cu ajutorul gazelor livrate de Rusia

0 64

Austria a exportat anul trecut mai multă energie decât a consumat, pentru prima dată în ultimele două decenii, în condiţiile în care livrările stabile de gaze naturale din Rusia şi consumul mai mic de electricitate au dat un impuls companiilor deţinute de statul austriac, relatează Bloomberg.

Datele scot în evidenţă impactul inegal al crizei energetice declanşate de invazia rusească în Ucraina. În timp ce şocul preţurilor ridicate la electricitate şi gaze naturale i-a forţat pe consumatori să îşi reducă consumul, companii precum OMV AG şi Verbund AG au profitat prin exporturile mai mari de energie în ţările vecine Austriei, potrivit Agerpres. Grupul OMV a raportat joi că Rusia i-a livrat toate cantităţile de gaze prevăzute în contractul pe termen lung semnat cu Gazprom, care se întinde până în 2040. În ultimul trimestru al anului trecut, acţionarul majoritar de la OMV Petrom a achiziţionat 5,3 TW/h de gaze ruseşti în fiecare lună.

Per total, Austria a importat o cantitate dublă de gaze faţă de ceea ce are nevoie economia sa, ceea ce a permis traderilor să vândă peste hotare puţin peste 90 de teravaţi oră de gaze naturale. Situaţia este una similară în cazul energiei electrice, unde compania de stat Verbund AG este cea mai valoroasă companie din Austria. Consumul de electricitate a scăzut cu 5,3%, chiar dacă producţia de electricitate hidro ieftină a crescut cu aproape o cincime faţă de situaţia din 2022. Asta a permis Austriei să livreze anul trecut mai multă electricitate peste hotare decât a utilizat acasă, o premieră după anul 2003, potrivit E-Control. Profiturile în creştere explozivă atât la OMV cât şi la Verbund au fost vizate de taxe excepţionale pe care Guvernul de la Viena le-a prelungit până la finele lui 2024. Chiar şi în contextul acestor taxe excepţionale, OMV a informat miercuri că îşi va recompensa acţionarii cu dividende mai mari cu 50% faţă de ceea ce se aştepta. Verbund, care în luna noiembrie şi-a majorat estimarea de profit, va da publicităţii luna viitoare rezultatele pentru anul 2023.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata