Autoritățile din Tver, Rusia: Nu există dovezi ale masacrului de la Katyń. Placile comemorative au fost înlăturate.

0 172

Mai mulți activiști ruși au scos săptămâna trecută plăcile comemorative care aminteau de miile de prizonieri polonezi executați la ordinul lui Stalin în urmă cu 80 de ani, în ceea ce a rămas cunoscut în istorie drept ”Masacrul de la Katyń”. Ordinul de demontare a venit de la autoritățile locale care au pretins că nu există dovezi ale crimelor, susține The Moscow Times.

La scurt timp după cele întâmplare, mass-media locală a publicat o informație conform căreia  demontarea plăcilor „a devenit unul dintre pașii pentru restabilirea adevărului istoric”. În acest context, „cazul Katyn” este numit „falsificarea celui de-al treilea Reich”, iar Germania blamează executarea prizonierilor polonezi de război. Ambasadorul Poloniei a comentat deja situația.

„Demontarea placilor memoriale de pe fațada clădirii Universității de Medicină din Tver, la prima vedere, pare un eveniment local. De fapt, semnificația sa este mult mai largă: reflectă tendințele importante care au loc astăzi în Rusia ”, a declarat ambasadorul polonez la Moscova, Włodzimierz Marchinyak.

 

Nu exista nici un polonez acolo!

Într-un ordin din octombrie 2019, pentru a demonta plăcile de pe fosta clădire a poliției secrete sovietice, procurorii din orașul Tver au declarat că datele inscripționate „nu se bazează pe fapte documentate”. Parchetul din regiunea Tver a cerut parchetului din districtul orașul Tver să verifice dacă plăcile au fost instalate  legal în 1991 și 1992. Până în noiembrie 2019, procurorul Elvin Baidin a trimis o scrisoare rectorului Universității de Medicină  cu o cerere de înlăturare a panourilor.

„Analiza a arătat că nu există informații despre locurile de executare a pedepselor și locurile de înmormântare ale executaților ”, procurorul citează certificatul din 1995, după care concluzionează că datele de pe plăcile comemorative nu sunt adevărate.

 

https://youtu.be/_H1J1IGRR-k

Autoritățile sovietice au recunoscut rolul sovieticilor în masacru

Uniunea Sovietică și-a asumat în 1990 responsabilitatea pentru crimele din 1940 când aproximativ 22.000 de ofițeri polonezi au fost ucisi – inclusiv 6.000 – în subsolul clădirii NKVD din Tver ,  în ceea ce a devenit cunoscut în istorie ca masacrul de la Katyn.

Majoritatea celor uciși erau ofițeri capturați ca prizonieri de război în timpul războiului polonez de apărare din 1939, însă printre cei executați se aflau și numeroși civili. Cum sistemul polonez de recrutare le cerea tuturor absolvenților unei universități să devină ofițeri în rezervă, sovieticii au reușit prin acele asasinate să distrugă o mare parte a intelectualității poloneze, precum și a evreilor polonezi și a belorușilor polonezi. Din documentele cercetate în special în perioadele guvernărilor Gorbaciov și Elțîn, reiese că NKVD a selectat cu premeditare pentru execuție ofițeri și oameni cu pregătire, ingineri, profesori, avocați, funcționari înalți, latifundiari, aristocrați, preoți, potrivit Wikipedia. După ce naziștii au decsoperit în 1943 una dintre gropile comune, după ce armata germană ocupase în 1941 zona respectivă, relațiilor diplomatice dintre Uniunea Sovietică și guvernul polonez în exil la Londra au fost rupte.
Deși, chiar înaintea prăbușirii URSS-ului autoritățile rusești au recunoscut rolul sovieticilor în masacru (procuratura militară sovietică a început ancheta în 1989), există anumite resentimente în Rusia în legătură cu aceste fapte istorice. Guvernele rusești succesive au refuzat să numească masacrele crime de război sau acte de genocid, ceea ce ar fi dus la necesitatea urmăririi în justiție a făptașilor aflați încă în viață. Mulți ruși continuă și astăzi să creadă în  versiunea propagandei sovietice de până în 1989, potrivit căreia naziștii, care invadaseră Uniunea Sovietică în 1941, ar fi fost autorii masacrelor.
Gorbaciov și-a cerut scuze în octombrie 1990 față de poporul polonez, însă nu a permis publicarea ordinului de execuție. Acel document sovietic a fost înmânat președintelui Poloniei, de către președintele Elțin, abia în 1992 . În 2005, autoritatea rusă responsabilă de anchetarea cazului (în locul fostei procuraturi militare sovietice) a dispus, fără o evaluare juridică clară, închiderea cazului și declararea a 116 din 183 de dosare privind masacrul de la Katyń drept secret de stat.
Pe data de 26 noiembrie 2010, parlamentul rus a recunoscut oficial că masacrul a fost comis la ordinul direct al lui Stalin.
            https://deschide.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata