Avocații Dechert se spală pe mâini! Anunță că nu vor mai lucra cu oligarhul Ilan Shor

0 468

Oligarhii favorabili Kremlinului devin prea toxici pentru ca avocații britanici și americani să lucreze în urma sancțiunilor globale pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina. Astfel, Dechert, cea mai mare companie de avocatură multinațională americană cu peste 900 de avocați, anunță că nu mai reprezintă interesele fugarului Ilan Șor. Se întâmplă după ce SUA a declarat că Ilan Șor ar avea legături directe cu serviciul de securitate al Rusiei, FSB, și i-a aplicat mai multe sancțiuni.

„Nu-l mai reprezentăm pe domnul Șor și am renunțat în momentul aplicării sancțiunilor de către SUA”, a declarat Roger Burlingame într-un răspuns la o solcitare trimisă de către Reporter. Burlingame este un avocat din Londra care face parte din echipa Dechert LLP, și este, de asemenea, acreditat să acționeze în instanța americană, după ce și-a început cariera ca procuror american.

Burlingame a fost desemnat avocatul lui Șor cu doar câteva zile înainte de sancționarea lui.

Sursa citată face trimitere la comunicatul de presă în limba engleză publicat pe site-ul partidului pe 7 octombrie, în care Șor se laudă că a apelat la serviciile renumitei casei de avocatură Dechert. Reporter susține că Șor nu a putut fi contactat pentru comentarii, iar purtătoarea de cuvânt a partidului său, Alina Sargu, a refuzat să comenteze.

Șor ar fi făcut călătorii regulate la Moscova de când Rusia a invadat Ucraina, întâlnindu-se cu oficiali de la Kremlin, unde a fost acceptat ca aliat. Guvernul american a declarat că Șor a complotat cu spioni ruși și „tehnologi politici” cu privire la răsturnarea guvernului ales în mod democratic în Moldova.

Mai mult decât atât, soția lui Șor, cântăreața rusă cunoscută sub numele de Jasmin, care a fost sancționată de SUA alături de soțul său, se spune că este apropiată a soției purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

De asemenea, presa pro Kremlin din Rusia îl prezintă pe Șor ca fiind principalul opozat politic de la Chișinău.

Dechert este o firmă de avocatură americană cu propriul set de probleme reputaționale și juridice de o parte și de alta a Atlanticului, precizează Reporter.

Între timp, Dechert este în proces de judecată în SUA pentru că ar fi folosit hackeri pentru a obține ilegal probe, pe care le neagă, potrivit presei. Printre cei mai mulți reclamanți împotriva firmei se numără Jay Solomon, un jurnalist proeminent care susține că cariera sa a fost distrusă de hackeri mercenari plătiți de Dechert. Dechert este, de asemenea, acuzată de fraudă și spălare de bani, acuzații similare cu cele de care ar fi trebuit să fie apărat Șor și pe care ambele părți le neagă.

Vlad Plahotniuc și Ilan Șor au fost incluși pe lista sancțiunilor ale Statelor Unite ale Americii și li s-a interzis intrarea în SUA, iar pe bunurile acestora din State vor fi puse sechestre. Anunțul a fost făcut de către ambasadorul SUA la Chișinău, la data de 26 octombrie, în cadrul unui briefing de presă.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata