Băncile rusești se pregătesc pentru neplată masivă a creditelor, deoarece oamenii și firmele au dificultăți în a-și achita datoriile. Inflația se menține în jurul valorii de 9%, motiv pentru care Banca Centrală a Rusiei a fost forțată să majoreze ratele dobânzilor la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii.

Toamna trecută, rata dobânzii a urcat la 21%, înainte ca oficialii băncilor să o reducă cu 1% în iunie anul acesta. Cu toate acestea, acest lucru a oferit puțină ușurare firmelor rusești aflate în dificultate, cu o expunere ridicată la creditele bancare, precum și consumatorilor, scrie Express.

Un nou raport emis de Serviciul de Informații Externe al Ucrainei prevede un val uriaș de neplată a creditelor începând de la sfârșitul anului 2025 și până la începutul anului viitor.

Datele arată că suma totală a datoriei restante a crescut deja la 1,5 trilioane de ruble (aproximativ 16,3 miliarde de euro) – un nivel record în ultimii șase ani. Una dintre cele mai mari bănci din Rusia, VTB, a constatat că ponderea creditelor problematice a ajuns la 5% și ar putea crește la 7% anul viitor.

Între timp, directorul general al Sberbank, German Gref, a recunoscut că situația din 2026 va fi dificilă în timpul unei recente adunări a acționarilor.

Sistemul bancar rusesc se confruntă cu noi semne îngrijorătoare de pierdere a încrederii în economia generală și perspectivele financiare ale țării. Investitorii au început să retragă bani din investițiile pe termen scurt, deoarece se pregătesc pentru noi turbulențe.

Detalii, AICI

Share.
Exit mobile version