Basmul răpirii a patru moldoveni de către separatiști și marele „SALVATOR” al poporului moldovenesc

0 142

A fost odată ca niciodată, un regat foarte, foarte îndepărtat și un dragon care ținea întreaga populație ostatică, otrăvindu-i cu respirația sa toxică. Oamenii regatului au uitat de tot ce era mai important: valori, decență, amintiri. Dragonul i-a făcut pe oameni să creadă că sunt fericiți. Un prinț viteaz nu a cedat în fața dragonului. Oamenii lui erau imuni împotriva exhalărilor veninoase ale dragonului. În timp ce dragonul și slujitorii săi au încercat în mod repetat să-l învingă pe prinț, el a reușit să se apere și să elibereze întregul regat,  fiind un SALVATOR – Basmul dezinformării. Propaganda rusească comparată cu o poveste – PARTEA I. 

De ce am făcut această introducere și am făcut trimitere la un articol scris anterior de redacția DISINFO? Deoarece în Republica Moldova există un salvator pe nume… să-i spunem „SALVATORUL”, care ne salvează de fiecare dată de orice „dragon”. Fie că acest dragon este COVID, fie că este secetă și el alocă bani pentru agricultori, fie că „de atâta”. Și iată așa, de ceva timp „SALVATORUL”, este un adevărat „bogotîri” al săracului popor moldovenesc.

URA, URA, URA! Să ne trăiască salvatorul

Una dintre cele mai mari fapte eroice pe care le-a făcut „salvatorul”, ține de faptul că și-a făcut PR politic în contextul alegerilor prezidențiale și a campaniei electorale pe marginea răpirii celor patru persoane de către angajații ministerului securității de la Tiraspol. În orice stat democratic în care drepturile cetățenilor sunt mai presus de orice, structurile statului intervin promt pentru că aceasta este menire lor. În schimb, în Moldova, „nimeni, nimic”, iar unica speranță de a mai urni din loc aceste moluște este presa, care pune presiune pe ei.

Revenind la cele patru persoane răpite de către angajații ministerului securității de la Tiraspol. În data de 7 octombrie, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, a anunțat despre răpirea a patru persoane, în total, dintre care două din Camenca, de către angajații ministerului securității de la Tiraspol. E vorba despre un polițist, un angajat al Agenției Servicii Publice (ASP) și alte două persoane despre care nu se cunoaște practic nimic. Ofițerul din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești a fost răpit din curtea casei, în orașul Camenca din regiunea transnistreană, la adresa acestuia fiind efectuate precheziții între 4 – 8 dimineața.

Și așa cum menționam că doar mass-media îi mai poate pune la treabă pe acești indivizi, iată că răpirea celor patru cetățeni a fost în vizorul presei toată ziua de 8 octombrie. Aici intervine și marea oportunitate ca marele „SALVATOR”să-și facă apariția și cu mare fast anunță: principala preocupare a fost eliberarea cât mai rapidă a cetățenilor noștri, iar demersurile făcute au adus rezultatele dorite. 

Tot „SALVATORUL” susține că a avut personal o discuție cu „DRAGONUL” și i-a „CERUT” (memorați acest cuvânt) să intervină prompt în eliberarea cetățenilor moldoveni și „să ia măsurile care se impun pentru responsabilizarea celor care au comis această gravă ilegalitate”. Aceasta este versiunea în limba română or cum îi place „SALVATORULUI”, limba moldovenească.

V-am rugat să memorați acel cuvânt pentru că versiunea rusă a solicitării făcute de către „bogotîri” este un pic diferită: Провел беседу с приднестровским лидером Вадимом Красносельским и попросил его (l-am rugat) незамедлительно вмешаться в освобождение наших граждан. Se pare că „SALVATORUL” nu este chiar salvator dacă se roagă.

Dezinformarea nu este despre basme

Conceptul de basm este o modalitate de a descrie modul în care funcționează dezinformarea, modul în care este narat. Premisa funcționează ca un șablon pentru scriitori, experți și, desigur, politicieni pentru a comunica minciuni într-un mod care atrage un anumit public țintă. Diferite elemente ale premisei pot fi subliniate pentru a viza un public intern sau unul internațional, pentru a se adresa unui public cu simpatii de stânga sau susținători de dreapta.

În acest sens, societatea din Republica Moldova și-a pus întrebarea dacă nu cumva, răpirea celor patru cetățeni de către „DRAGON”, a fost o înțelegere cu „SALVATORUL”.

De exemplu, Vladislav Kulminski, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Inițiative Strategice afirmă că acest lucru se va afla în viitorul apropiat.

„Eu nu sunt sigur că acesta a fost un scenariu. Cred că peste câteva săptămâni noi vom putea să venim cu niște aprecieri foarte exacte, dar acum este dificil să spui ce s-a întâmplat și de ce s-a întâmplat”.

Despre planul celor doi au vorbit și doi deputați care consideră că ceva nu-i curat la mijloc în această poveste tristă pentru adormit copiii.

Unul dintre deputați scrie: Dacă se va confirma că „SALVATORUL” stă în spatele răpirii cetăţenilor noştri, aşa încât pe urmă să se facă mare ”SALVATOR” pentru ”eliberarea” acestor oameni, personajul va trebui judecat pentru trădare de patrie.

Declarații în aceeași direcție au fost făcute și de un al doilea deputat: răpirea cetăţenilor de la Camenca de către forţele separatiste din stânga Nistrului reprezintă o provocare orchestrată, provocată şi planificată.

Așa cum scriam și anterior, regimului de la Kremlin tare-i mai place să scrie, să inventeze povești, iar noi știm că „SALVATORULUI”  îi place regimul de la Kremlin. Astfel, vocile de culoarele politicii moldovenști susțin că acest BASM a fost pus la punct de către Federația Rusă, iar regiunea separatistă și eroul poporului moldav a executat cu străduință.

Și am încălecat pe o șa și v-am spus povestea așa…

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata