De fiecare dată când Donald Trump a fluturat planul său de a taxa masiv importurile în Statele Unite, lumea a reacționat ca și când amenințarea va fi întârziată, atenuată sau retrasă.

Miercuri, președintele american va dezvălui în Grădina de trandafiri de la Casa Albă cât de hotărât este să pornească un război comercial cu restul lumii și să pună efectiv capăt deceniilor de globalizare economică, notează BBC într-o analiză publicată pe site-ul său.

Este posibil ca liderul republican lanseze echivalentul unei salve de rachete balistice în sistemul comercial global, aplicând un tarif universal asupra tuturor bunurilor și serviciilor străine destinate Americii.

Un tarif universal de 20% este, aparent, singura modalitate de a ajunge la colectarea de venituri masive, de mii de miliarde de dolari, așa cum susțin unii dintre consilierii săi.

Ignorând aparent riscurile legate de recesiune și de inflație, conducătorii de astăzi de la Washington forțează atenuarea masivului deficit comercial al țării, cifrat la 1,2 mii de miliarde în 2024, în termeni de bunuri importate.

Războiul comercial al lui Trump ar costa lumea 1,4 mii de miliarde de dolari

În ultimele zile, Trump s-a declarat conștient că tarifele SUA vor declanșa măsuri „reciproce” din partea partenerilor comerciali.

El a afirmat că SUA vor fi „amabile” cu statele partenere, dar nu este clar dacă această „amabilitate” exclude impunerea pe scară largă a unor tarife cu două cifre.

Un astfel de sistem, cu represalii corespunzătoare la nivel mondial, ar duce în Marea Britanie la o scădere economică de 1 %, suficient pentru a anula creșterea PIB-ului și pentru a declanșa presiuni de majorare a impozitelor și/sau de reducere a cheltuielilor guvernamentale.

Conform unui studiu realizat de Aston University Business School, costul total la nivel mondial al războiului comercial declanșat de Trump ar putea fi de 1,4 trilioane (1.400 de miliarde) de dolari.

La nivelul consumatorului final, prețurile produselor vor crește.

În industrie, există unele așteptări ca Uniunea Europeană să vizeze companiile americane de tehnologie.

În Marea Britanie, este evaluată situația în care guvernul lui Keir Starmer ar alege nu doar să se abțină de la represalii, ci și să ofere o reducere semnificativă a impozitelor pentru marile companii de tehnologie din SUA.

BBC: Administrația Trump crede că globalizarea nu a ajutat țările bogate și vrea să o rupă cu acest model

Războaiele comerciale sunt greu de câștigat și ușor de pierdut pentru toată lumea, remarcă analistul BBC, iar un tarif universal de 20%, sau o măsură echivalentă, ar fi o lovitură istorică pentru sistemul comercial mondial.

Citește mai mult AICI

Share.
Exit mobile version