Belarus: 11 angajaţi ai principalului site media independent, Tut.by, reținuți

0 127

Poliţia din Belarus a reţinut 11 angajaţi, redactori şi din personalul administrativ, ai popularei platforme de ştiri Tut.by. În ajun, sediul redacţiei şi locuinţele jurnaliştilor fuseseră percheziţionate, în cadrul unei anchete privind o presupusă evaziune fiscală de proporţii şi autorităţile blocaseră siteul, care mediatizase intens protestele contra regimului de la Minsk, precum și represiunea sălbatică ce a urmat.

Autoritățile susţin că Tut.by ar fi vinovat şi de multiple violări ale legislației privind presa și, mai ales, de publicarea unor informații pe care le-au numit interzise. Principalul site media independent din Belarus, Tut.by avea, în 2019, peste jumătate de accesări într-o zi lucrătoare, potrivit datelor frunizate de compania Gemius şi citate de agenţiile de presă.

”Suntem martorii unui asasinat premeditat contra media”, a reacționat liderul opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, refugiață în Lituania.

La putere din 1994, reales, în august 2020, după un scrutin suspect de fraudă, și calificat, frecvent, drept ultimul dictator din Europa, preşedintele belarus Aleksandr Lukașenko s-a confruntat, luni, în șir, cu o campanie de contestare fără precedent, ce a scos în stradă zeci de mii de oameni în republica slavă ex-sovietică, a cărei populație e de numai 9,5 milioane de locuitori.

Recent, Lukaşenko a semnat un decret care prevede transferul puterii prezidenţiale către consiliul de securitate, dacă el ar fi ucis sau dacă nu şi-ar mai putea exercita prerogativele. Vechea legislaţie prevedea că, dacă şeful statului moare sau devine indisponibil, atribuţiile sale sunt preluate de primul-ministru.

Luna trecută, Lukaşenko a anunţat că serviciile speciale din ţara sa şi din Rusia aliată au dejucat o tentativă de lovitură de stat şi de asasinare a sa. El a acuzat Statele Unite că ar fi la originea complotului şi a adăugat că ruşii au arestat în acest caz două persoane, un politolog şi un avocat, ultimul cu dublă cetăţenie, belarusă şi americană. Serviciul belarus de securitate, care şi-a păstrat, din epoca sovietică, acronimul KGB, a invocat pregătiri pentru o revoltă armată, asezonată cu ocuparea unor obiective cheie şi cu masacrarea preşedintelui, familiei şi colaboratorilor săi. Lukaşenko, mai notează media, alimentează cotinuu psihoza unor revolte sângeroase contra regimului său.

Sursa: https://www.veridica.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata