Belarus eliberează 10 deținuți politici, într-o rară grațiere dictată de președintele Lukașenko

0 51

Liderul belarus Alexandru Lukașenko a eliberat cel puțin 10 deținuți politici, inclusiv un veteran al opoziției care suferă de cancer. Lukașenko a anunțat amnistia pentru a marca a 80-a aniversare a eliberării Belarusului de sub naziști în al Doilea Război Mondial.

Aproximativ 7.850 de prizonieri ar urma să fie eliberați în total. Sunt excluși cei condamnați pentru crime împotriva statului sau activități extremiste și teroriste, dar Lukașenko a semnalat că vor exista unele excepții pentru cei care sunt grav bolnavi.

Sute de deținuți politici rămân în spatele gratiilor

Svetlana Tihanovskaia, care a candidat împotriva lui Lukașenko la ultimele alegeri prezidențiale și acum conduce opoziția din exil a salutat eliberarea deținuților politici, dar a spus că mai sunt încă mulți în închisori. Potrivit organizației pentru drepturile omului Viasna, aproximativ 1.400 de persoane au fost închise pentru activitate politică, majoritatea arestate după proteste pașnice în masă din 2020 și condamnate pentru o serie de acuzații legate de un presupus extremism. Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, aflat la putere din 1994, a organizat o represiune violentă pentru a suprima protestele, în urma alegerilor pe care opoziția și guvernele occidentale le-au calificat drept mistificate.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata