BELARUS: Noi interdicții și restricții cu privire la mitinguri, mass-media și internet

0 132

Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a semnat trei legi care introduc noi restricții asupra activității mass-media, organizarea evenimentelor publice, precum și funcționarea telecomunicațiilor în țară.

Mesajele despre semnarea acestor documente au fost publicate pe site-ul oficial al șefului statului.

Legea privind telecomunicațiile 

Astfel, legea, care modifică legislația privind telecomunicațiile, prevede că, pentru a preveni situațiile care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, statul poate lua măsuri pentru a restricționa funcționarea rețelelor de telecomunicații și a mijloacelor lor constitutive de telecomunicații. Anume, autoritățile pot limita timpul și cantitatea de utilizare, pot schimba modurile de operare.

În plus, statului, i se permite să suspende funcționarea rețelelor de telecomunicații și a mijloacelor lor constitutive de telecomunicații, adică să-și oprească temporar activitatea.

Autoritatea de a gestiona rețeaua publică de telecomunicații este dată centrului operațional și analitic sub președinte, iar nerespectarea de către operatorii de telecomunicații a cerințelor, conform legii, ar constitui o încălcare gravă a legislației privind activitățile de licențiere în domeniul de comunicații.

Legea va intra în vigoare după publicarea sa oficială.

Legea cu privire la activitatea mass-media

Lukașenko a semnat, de asemenea, o lege care modifică legislația privind mass-media.

El a extins lista informațiilor, a căror diseminare în mass-media și pe resursele Internetului este interzisă. În special, se introduce o interdicție asupra:

  • postarea rezultatelor sondajelor de opinie publică legate de situația socio-politică, efectuate fără obținerea acreditării necesare;
  • plasarea de hyperlink-uri către mesaje și materiale care conțin informații, a căror distribuție este interzisă.

Procurorul general și procurorii regiunilor orașului Minsk au primit dreptul de a restricționa accesul la resursele de internet și publicațiile online prin care sunt difuzate informații „care vizează promovarea activității extremiste sau care conțin apeluri pentru o astfel de activitate”, precum și alte informații, diseminarea care „pot fi interese naționale dăunătoare”.

Conform legii, este posibil să fie restricționat accesul la resursele Internetului, precum și să se oprească difuzarea mass-media pe baza unei decizii a Comisiei interdepartamentale pentru securitatea informațiilor, în cazul în care consideră că sunt postate mesaje informaționale, difuzarea dintre care ar putea „dăuna intereselor naționale”.

De asemenea, odată cu decizia instanței, eliberarea presei poate fi încheiată prin decizia Ministerului Informației. De exemplu, în cazul emiterii a două sau mai multe avertismente scrise către o persoană juridică însărcinată cu funcțiile redacției mass-media, fie fondatorului mass-media, fie proprietarului unei publicații online.

În plus, legea prevede măsuri „menite să minimizeze influența străină asupra pieței informaționale din Belarus”. Deci, indiferent de momentul creării mass-media, fondatorii lor nu pot fi persoane juridice străine, cetățeni străini și apatrizi, precum și persoane juridice cu participare străină.

De asemenea, este interzisă colectarea, primirea și utilizarea banilor sau a altor bunuri, efectuarea oricărei lucrări sau furnizarea de servicii pentru a plăti cheltuieli datorate responsabilizării cuiva pentru încălcarea procedurii de organizare a evenimentelor în masă.

Este introdusă o interdicție pentru a oferi acoperire în timp real a evenimentelor de masă desfășurate cu încălcarea procedurii stabilite pentru a le populariza sau a le propaga. Această interdicție se va aplica și jurnaliștilor din mass-media.

Jurnaliștilor, în exercitarea atribuțiilor lor, li se interzice să acționeze ca organizatori sau participanți la evenimente de masă.

Realitatea.md amintește că, pe 23 mai curent, un avion Ryanair, de pe cursa Atena-Vilnius, a fost deviat și a aterizat pe aeroportul național din Minsk, la alerta Ministerului de Interne al Belarusiei. După aterizare, autoritățile țării au arestat fost redactorul-șef al canalului de Telegram NEXTA – presă de opoziție împotriva regimului „Lukașenko”, Roman Protasevici, care se afla la bordul avionului.

Sursa: https://realitatea.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata