Belarus se retrage din parteneriatul Estic al UE

0 127

Belarus a decis să înceteze acțiunile Acordului privind Parteneriatul Estic al Uniunii Europene și să se retragă din acest Parteneriat, informează Realitatea.md. În acest sens, ambasadorul UE la Minsk, Dirk Schuebel, a fost chemat la Ministerul de Externe de la Minsk, să dea explicații privind sancțiunile impuse de autoritățile europene.

„Belarus a inițiat procedura de încetare a prevederilor Acordului de Asociere cu UE. Noi nu putem să îndeplinim obligațiunile în cadrul acestui Acord, în condiții de sancțiuni și restricții. Cu profund regret constatăm, că această stopare a acțiunilor prevăzute în Acord ar putea să se răsfrângă negativ asupra relațiilor noastre cu UE, în domeniul migrației ilegale și crimei organizate.Reprezentantul permanent al Republicii Belarus în UE este rechemat la Minsk pentru consultări. Șefului Diplomației UE în Belarus de asemenea îi este recomandat să plece la Bruxelles pentru consultări, ca să le transmită liderilor poziția oficială a Belarusului privind neadmiterea sancțiunilor”, se menționează într-un comunicat oficial al Ministerului de Externe de la Minsk.

De asemenea, Belarus anunță sancțiuni similare pentru liderii europeni, în ceea ce ține de intrarea pe teritoriul  său, dar și informează că vor urma și alte sancțiuni.

Amintim, că anterior UE a înghețat activele și a pus interdicții de intrare pentru circa 78 de persoane, inclusiv membrii de familie ai președintelui Alexandr Lukashenko. Totodată, au fost introduse măsuri restrictive împotriva mai multor oameni de afaceri, rectori ai universităților, procurori, judecători, ofițeri de poliție și personal militar.

La summitul din 25 mai, liderii statelor și guvernelor statelor membre UE au convenit să pregătească sancțiuni împotriva Belarusului pentru aterizarea forțată a unui avion Ryanair la Minsk și a reținerii fondatorului canalului de opoziție Telegram NEXTA, Roman Protasevich, care se afla la bordul avionului.

sursa: realitatea.md

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata