Belarus solicită Rusiei extrădarea artistei Angelica Agurbash. Interpreta este acuzată că l-ar fi insultat pe Lukașenko

0 113

Procuratura Generală din Belarus a cerut autorităților ruse să o extrădeze pe cântăreața Angelica Agurbash, care a susținut în repetate rânduri pe rețelele de socializare opoziția din Belarus.

„În luna iunie curent, a fost trimisă o solicitare către Procuratura Generală a Federației Ruse în vederea extrădării pentru a fi cercetată penal”, a anunțat serviciul de presă pe canalul Telegram al instituției.

În Belarus, patria cântăreței, pe numele ei a fost inițiat un dosar penal pentru instigarea la ostilitate și discordie socială (punctul 3 al articolului 130 din Codul penal al Republicii Belarus) și pentru insultarea publică a președintelui (punctul 2 al articolului 368).

Potrivit Procuraturii Generale de la Minsk,  Agurbash a fost arestată în contumacie (în lipsa suspectului). În Belarus pedeapsa maximă pentru acuzațiile aduse este de până la 12 ani de închisoare.

Procuratura Generală de la Minsk afirmă că din august 2020, Agurbash „a publicat informații destinate să incite la dușmănie socială” împotriva militarilor, a funcționarilor publici și a oficialilor guvernamentali care „susțin păstrarea actualului sistem constituțional al Republica Belarus. ”

Mai mult, instituția susține că Agurbash a publicat pe internet mesaje care conțineau insulte aduse președintelui Belarusului, în special acuzații că Lukașenko ”a săvârșit infracțiuni deosebit de grave”.

În septembrie anul trecut, Angelica Agurbash a participat la un protest înfața ambasadei Belarusului la Moscova, unde poliția a încercat să o rețină, dar în curând a eliberat-o.

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreața a publicat un mesaj video pe Instagram, în care a spus că este căutată și că Minskul cere extrădarea ei. Agurbash a anunțat despre „formarea unui comitet organizatoric pentru crearea unui grup de inițiativă privind desfășurarea unui referendum constituțional”.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Dojdi, artista a explicat că, prin publicarea acestui mesaj video, a dorit să-i îndemne pe oamenii din Belarus să se unească.

„Înțelegem foarte bine că urmează un referendum organizat de Lukașenko și înțelegem foarte bine că el scrie legi închise pentru societate. Nu-i putem permite să organizeze în același fel plebiscitgul precum a organizat alegerile prezidențiale”, a spus ea. Agurbash afirmă că deține cetățenia rusă și se simte în siguranță.

„Este o altă chestiune că nu știu la ce să mă aștept de la regimul Lukașenko. Am văzut că oamenii sunt răpiți, iar avioanele sunt forțate să aterizeze pentru a lua oameni”, a spus interpreta.

Din 1990 până în 1995 Angelica Agurbash a fost parte a trupei ”Verasy”, iar apoi s-a lansat solo. În 2006 ea a primit titlul de artist emerit al Republicii Belarus.

Sursa: bbc.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata