Belarus va primi un miliard de dolari de la FMI. Anunțul a provocat furia opozanților lui Lukașenko: Va folosi banii pentru represiuni

0 110

Belarus va primi un miliard de dolari de la Fondul Monetar Internațional, pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Decizia a provocat un val de furie, deoarece opoziția din această țară consideră că regimul Lukașenko va folosi banii pentru represiuni.

Fondul Monetar Internațional a comunicat că va distribui 650 de miliarde de dolari către statele membre, ca parte a așa-numitelor drepturi speciale DST.

”La fel ca alte țări membre ale FMI, Belarus va primi o alocare DST proporțional cu cota sa”, a transmis un purtător de cuvânt al FMI, care a adăugat că, având în vedere evenimentele din această țară, va monitoriza situația îndeaproape.

Dacă banii sunt folosiți cu înțelepciune, vor fi o ocazie unică pentru a combate această criză fără precedent, a declarat șefa FMI Kristalina Georgieva, citată de Politico.

Anunțul a provocat reacții de furie în rândul opoziției din Belarus, deoarece vine într-un moment în care conflictul cu Europa din cauza încălcării drepturilor omului este în creștere. Belarus este acuzat că a trimis imigranți la frontierele UE ca răzbunare împotriva blocului comunitar, după ce regimul lui Alexander Lukașenko a fost recent supus unor sancțiuni suplimentare de către UE, SUA și Marea Britanie pentru diverse abuzuri în urma alegerilor prezidențiale din august 2020.

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, a scris un mesaj pe Twitter în care acuză că ”regimul din Belarus va folosi miliardul de dolari de la FMI pentru represiuni, nu pentru susținerea poporului”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata