Biden: „Nicio perspectivă reală ca Putin să folosească arme nucleare” și „Prigojin să fie atent la ce mănâncă”

0 94

Președintele american Joe Biden a minimalizat îngrijorările că președintele rus Vladimir Putin ar putea recurge la arme nucleare, în demersul său de a-și reasigura controlul mecanismelor de putere, după revolta de luna trecută a grupării Wagner.

„Nu cred că există vreo perspectivă reală – (deși) nu se știe niciodată – ca Putin să folosească arme nucleare. Nu doar Occidentul, ci și China și restul lumii i-au spus să nu facă asta”, a declarat Biden pentru CNN, joi, în timpul unei vizite în Finlanda.

Rusia deține cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, cu 4.477 de focoase nucleare desfășurate și în rezervă, inclusiv aproximativ 1.900 de arme nucleare tactice, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, citată de CNN.

În timp ce oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la retorica lui Putin în legătură cu aceste arme, ei au minimalizat în mod repetat riscul ca Rusia să le folosească.

Un purtător de cuvânt a declarat în martie că Departamentul de Stat al SUA nu a găsit „niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară”.

Biden: „Dacă aș fi Prigojin, aș fi atent la ce mănânc”

În Finlanda, președintele american a fost întrebat și în legătură cu liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

Kremlinul a confirmat o discuție între Putin, Prigojin și alți lideri ai mercenarilor, pe 29 iunie, la sediul președinției ruse, la cinci zile după rebeliunea armată.

Însă în prezent locul în care se află Prigojin rămâne necunoscut.

„Ce urmează? „Numai Dumnezeu știe. Nici măcar nu suntem siguri unde se află și ce relații are. Dacă aș fi în locul lui, aș avea grijă ce mănânc, aș fi atent la meniu. Dar, lăsând gluma la o parte, cine știe? Eu nu știu. Nu cred că vreunul dintre noi știe cu certitudine care este viitorul lui Prigojin în Rusia”, a spus Joe Biden.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata