Biden: sancțiunile nu ar fi oprit proiectul Nord Stream 2

0 140
Președintele american Joe Biden, a explicat că a renunțat la sancțiunile împotriva firmelor care lucrează la gazoductul Nord Stream 2, deoarece proiectul este aproape finalizat, iar sancțiunile ar fi afectat relațiile cu aliații europeni. „Este aproape terminat”, a spus Biden despre gazoductul care va aduce gaze din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică, evitând tranzitul terestru prin Ucraina.

„Nu sunt în poziția să pot dicta Germaniei ce poate și ce nu poate face… Ar fi contraproductiv pentru relațiile noastre cu Europa să continuăm sancțiunile ” a declarat Biden reporterilor, reamintind că de la bun început a fost împotriva proiectului.

Administrația americană a anunțat săptămâna trecută că renunță la sancțiuni împotriva firmei rusești care construiește gazoductul și a președintelui acestei companii, germanul Matthias Warnig, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. La Washington, derogările de la sancțiuni au fost criticate de legislatorii republicani dar și de o parte din democrați.

Conducta este construită în proporție de 95% și ar putea fi terminată până în septembrie. Nord Stream 2 s-a aflat în centrul unei confruntări politice între Berlin și Washington, în timpul administrației fostului președinte american Donald Trump.

De când a preluat președinția, Biden a încercat să repare relațiile cu aliații europeni, subminate constant de predecesorul său. Oficialii americani au avertizat că Nord Stream 2 va face Europa și mai dependentă de gazele din Rusia. Totodată va priva Ucraina de venituri importante din taxele pe tranzit. Guvernul german a refuzat mereu să oprească proiectul, argumentând că este o afacere comercială și o decizie suverană.

Biden, care se va întâlni separat cu cancelarul german Angela Merkel și cu președintele rus Vladimir Putin în timpul unei călătorii în Europa în iunie, a declarat că germanii sunt conștienți de temerile și preocupările Statelor Unite.

Sursa: europa libera

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata