Bifurcația publicității. Cum RT transmite falsuri despre vaccinuri către publicul occidental, iar pentru publicul rus promovează vaccinarea

0 88

În timp ce Rusia bate noi recorduri de mortalitate din cauza coronavirusului, versiunile străine ale RT, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, continuă să sprijine anti-vacciniștii și pe cei care se opun purtării măștilor: uneori pur și simplu oferindu-le timp de antenă, iar alteori, răspândind falsuri despre COVID-19 și vaccinuri. Între timp, versiunea rusă a RT este absolut diferită. RT le explică cetățenilor că este imperativ să se vaccineze și să poarte măști. The Insider a adunat cele mai izbitoare exemple de așa numita conștiință divizată a editorilor RT.

Schimbarea pantofilor din mers

În primele luni după declanșarea pandemiei de COVID-19, posturile tv de stat ruse au explicat că nu există motive pentru ca oamenii să-și facă grieji – coronavirusul, spunau ei, nu este mai rău decât gripa. Margarita Simonian a ținut și ea pasul cu ceilalți, susținând că COVID-ul nu este atât de teribil și „panica excesivă în legătură cu coronavirusul din întreaga lume va provoca cu siguranță mai multe daune omenirii și vom pierde mai mulți oameni decât din cauza virusului în sine”. După un timp, Rusia a ieșit pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea din cauza coronavirusului. Scepticismul semănat de propagandă a prins însă rădăcini, iar până la sfârșitul anului 2020, când a apărut vaccinul în Rusia, conceptul s-a schimbat, iar propaganda trebuia să-i convingă deja pe ruși că virusul era periculos și că oamenii trebuie să se vaccineze.

Margarita Simonian s-a grăbit să-și schimbe pantofii din mers, împreună cu ceilalți, s-a vaccinat printre primii și de un an promovează activ vaccinarea. Așa că, recent, pe canalul ei de Telegram, Simonian a făcut o adresare către toți cei care nu vor să se vaccineze și nici nu au anticorpi să nu vină la ea acasă, la muncă și nici să nu se apropie de ea în stradă. „Nu vă știu. Dacă nu ați fi fost voi, deja am fi uitat de covid. Sufocați-vă conectați la ventilația mecanică, târâți-vă cu saturația 70 pe coridoarele spitalelor aglomerate.”

Site-ul în limba rusă RT are aceeași agendă. În iunie, de exemplu, a fost publicat un articol cu titlul „Vaccinarea este normală”. Autorul articolului, fosta asistentă a lui Alexei Venediktov, și acum o proeminentă propagandistă Lesia Riabțeva, a scris: „Este absolut normal să fii vaccinat, deoarece oferă nu numai anticorpi și libertatea mișcării în siguranță, fără riscul de a te îmbolnăvi de o formă severă, dar și speranța că în curand vom reveni la normalitate, vom trăi bine, fără anxietate și teamă față de restricții iminente, fără teama față de pierderi.”

Oaspeții și cronicarii serviciului rusesc RT zdrobesc anti-vacciniștii. Astfel, doctorul Maria Marusina, coautoare a lucrării „Refuzul vaccinării – o nouă ciumă a secolului XXI”, a povestit în emisiunea RT cum a apărut mișcarea anti-vaccinare în istoria mondială și cea a Rusiei și a explicat că mass-media ar trebui să vorbească peste tot despre eficacitatea vaccinării, să arate numerele reale și să afișeze statisticile reale.

Pe canalul Telegram în limba rusă RT apar deseori publicații, care susțin că purtarea măștilor este o măsură necesară în lupta împotriva coronavirusului, iar articole preluate apar des pe site-ul în limba rusă la rubricile „Doctorul a notat necesitatea ca și copiii să poarte măști în locuri publice”, „Terapeutul Panov a reamintit importanța prevenirii COVID-19”, „Imunologul Kriucikov a dat sfaturi despre utilizarea unei măști reutilizabile”.

Vezi AICI cum acționează RT când e vorba despre publicul occidental.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata