Fostul premier britanic Tony Blair a avertizat luni că „islamul radical” rămâne o „amenințare de primă importanță” pentru securitatea lumii și care continuă să se agraveze, la aproape 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2011 din SUA, relatează AFP și Reuters.

„După 11 septembrie, cu toate că, din fericire, nu a mai avut loc un alt atac terorist de o asemenea amploare, islamul radical nu și-a diminuat forța”, a declarat Blair într-un discurs la centrul de reflecție britanic RUSI, precizează Agerpres.

„Islamismul – atât ideologia cât și violența – constituie o amenințare de nivelul întâi pentru securitate și dacă nu este controlat va ajunge la noi chiar dacă centrul său este departe, așa cum s-a demonstrat la 11 septembrie. (…) Este o amenințare globală care se agravează”, a spus fostul premier britanic, lansând un apel către puterile mondiale, inclusiv aliații neoccidentali, să se „unească” pentru adoptarea unei „strategii comune”. În opinia sa, China, Rusia și numeroase țări musulmane au interesul să contracareze islamul radical.

AFP amintește că în cei zece ani de mandat ca premier, începând din 1997, Blair a menținut strânse legături cu președintele american George W.Bush, susținând intervenționismul occidental, iar lipsa de popularitate a intervențiilor militare din Orientul Mijlociu și în special a celei din Irak din 2003 au jucat un rol important în plecarea sa de la putere, în 2007, când a fost înlocuit cu Gordon Brown.

În august, Tony Blair a acuzat Occidentul că a abandonat Afganistanul prin retragerea trupelor din această țară, după aproape 20 de ani.

Sursa: https://radiochisinau.md