Blinken, despre planul lui Putin: „Nu vrea să negocieze cu bună-credință, își dorește o Rusie mare”

0 92

Secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat miercuri îndoiala cu privire la posibilitatea unei încetări a focului în Ucraina, subliniind că Vladimir Putin nu şi-a arătat în niciun fel dorinţa de a „negocia cu bună-credinţă”.

„Nu vedem asta. Suntem mereu deschişi şi atenţi, pentru că poporul ucrainean doreşte (încetarea focului) mai mult decât oricine altcineva”, a declarat Blinken la Forumul Economic Mondial de la Davos în legătură cu posibilitatea unei încetări a focului.
„Însă Rusia trebuie să aibă dorinţa de a se angaja, de a negocia cu bună-credinţă, pe baza principiilor fundamentale care au fost puse sub semnul întrebării de agresiunea sa – integritatea teritorială, suveranitatea, independenţa”, a subliniat şeful diplomaţiei americane, citat de AFP, potrivit Agerpres.

„Dacă şi când Rusia va fi pregătită să negocieze pe această bază, ea va găsi ucraineni care vor să facă acest lucru şi cu siguranţă va găsi sprijinul Statelor Unite”, a dat asigurări șeful diplomației americani.

Marţi, preşedintele Volodimir Zelenski a insistat asupra faptului că orice reglementare a războiului din țara sa trebuie să prevadă ca Rusia să părăsească teritoriul ucrainean.

Blinken a avertizat în legătură cu intenţiile reale ale lui Vladimir Putin, exprimate de liderul rus în timpul discuțiilor cu oficialii de la Washington înainte de lansarea invaziei. Liderul de la Kremlin spune că acționează împotriva posibilității aderării Ucrainei la NATO, dar șeful diplomației americane precizează că afirmațiile în acest sens sunt doar un pretext.

„Nu trebuie să mă credeţi. Este suficient să citiţi ce spune preşedintele Putin. Nu a fost niciodată cu adevărat despre asta. Întotdeauna a fost vorba despre această mare viziune de a recrea o Rusie mare”, a precizat Antony Blinken.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata