Bloomberg: Extrădarea lui Ilan Șor, avertismentul Israelului pentru Kremlin

1 307

Extrădarea în Republica Moldova a oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat penal în dosarul ,,Fraudei Bancare” și care se ascunde de justiție în Israel, ar trimite un puternic semnal la Kremlim, este notat într-un editorial al publicației străine Bloomberg.

În editorialul semnat de analistul Marc Champion scrie că dacă Israelul dorește să avertizeze Moscova că sprijinul său pentru Hamas are consecințe, statul deține acest instrument. Este vorba de extrădarea lui Ilan Shor, om de afaceri și politician care a fugit în 2019 din Republica Moldova, iar în primăvara acestui an a fost condamnat la 15 ani de pușcărie de magistrații Curții de Apel Chișinău, fiind acuzat de implicarea în frauda bancara. Între timp, el colaborând cu Rusia pentru a da jos Guvernul proeuropean de la Chișinău.

Specialistul mai notează că Republica Moldova, un mic stat ex-sovietic situat între România membră a Uniunii Europene și Ucraina, care găzduiește regiunea separatistă transnistria, este în sfera de influență pe care Putin, vrând să o restabilească, a început războiul din Ucraina. Dar răsturnarea Executivului de la Chișinău a fost un obiectiv secundar al planurilor Kremlinului, când a invadat în februarie anul trecut Ucraina. Frustrată pe câmpul de luptă înainte de a putea ajunge la granița cu Republica Moldova și înfuriată de decizia președintei Maia Sandu privind solicitarea aderării la UE, Rusia a întrerupt sursele de gaze naturale și energie către țară, acțiunile cauzând trecerea bruscă la energie mai costisitoare și o prăbușire a creșterii economice a țării, afectată considerabil deja de pandemie.

De la distanță, Ilan Șor a încercat să profite de situația economică finanțând protestele antiguvernamentale, răspândind dezinformarea prin intermediul surselor sale de mass-media și promițând revenirea la energia ieftină odată cu dispariția ,,regimului” Sandu. Mai mult, a fost pus la cale, chiar o lovitură de stat susținută de Rusia.

Ilan Șor s-a născut în Israel, dar în copilărie s-a mutat împreună cu părinții săi în Republica Moldova. Acesta și-a urmat tatăl care a fost om de afaceri, dar și a intrat în domeniul bancar, a pus mâna pe franciza duty-free, pe principalul aeroport, iar după ce a ajuns fie suspectat de fraudă, s-a implicat în politică. A ajuns să fie favoritul Moscovei, iar liderii formațiunii Șor au fost primiți călduros la Moscova, după ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-a pierdut din popularitate. De cealaltă parte, Ilan Șor neagă că are sprijinul Kremlinului.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
1 Comentariu
  1. Solon spune

    Totul depinde de dreptul international, dacă el mai există

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata