Criza politică tot mai profundă din România a dus la vânzări agresive la burse, ceea ce a determinat deprecierea monedei naționale spre un minim istoric, pe fondul temerilor că alegerea unui candidat extremist și schimbarea guvernului va compromite șansele de a reduce deficitul, cel mai mare din Uniunea Europeană, relatează, marți, Bloomberg.

Publicația scrie că leul s-a prăbușit cu peste 2% și a depășit dpragul psihologic de 5 lei pentru un euro. Bloomberg scrie că acesta este un semn că autoritățile au slăbit controlul asupra monedei, după ce anterior au menținut-o în intervalul dorit printr-un regim de flotare controlată.

Banca Națională a României a precizat că nu va comenta recentele evoluții de pe piața valutară. Tulburările au urmat unei zile în care premierul României și-a anunțat demisia, în timp ce partidele tradiționale încearcă să se adapteze la victoria răsunătoare a unui lider de dreapta, aliniat politicilor lui Donald Trump, din primul tur de scrutin, scrie Bloomberg.

Publicația semnalează că George Simion, un ultranaționalist care are interdicție de a intra în Ucraina și Moldova, este acum favoritul pentru a revendica cea mai înaltă funcție în stat, în urma turului doi programat pe 18 mai.

Leul s-a prăbușit după vânzarea generalizată a obligațiunilor și acțiunilor românești

Prăbușirea monedei vine după o vânzare generalizată a obligațiunilor și acțiunilor românești, care a început imediat după alegerile de duminică. Concret, din România au ieșit foarte mulți bani și au intrat prea puțini.

Randamentul obligațiunilor în lei pe 10 ani a crescut cu peste 50 de puncte de bază în această săptămână, depășind 8%, iar indicele bursier de referință de la București a scăzut cu aproximativ 3%. Obligațiunile denominate în dolari ale României, scadente în 2035, s-au numărat marți printre cele care au performat cel mai slab pe piețele emergente, deși o emisiune cu scadență mai lungă a recuperat.

„Trebuie să așteptăm turul doi al alegerilor pentru a avea mai multă claritate în privința președintelui și a guvernului. Din punctul de vedere al investitorilor, o relație bună între președinte și guvern este esențială pentru a readuce sub control situația fiscală și a face unele reforme cheie”, a declarat Sergey Dergachev, șeful departamentului de datorii corporative de pe piețele emergente la Union Investment Privatfonds GmbH.

Detalii, AICI

 

Share.
Exit mobile version