Bloomberg: Rebeliunea lui Prigojin a adus Kremlinului o nouă gaură în buget

70

Bugetul rus a primit în mod neașteptat un alt element de cheltuieli mari după rebeliunea Wagner. Revolta de mare viteză a lui Evgheni Prigojin nu numai că a zguduit autoritatea Kremlinului, dar a provocat și Rusiei pierderi mari în sfera financiară conform agenției de știri Bloomberg.

Costurile revoltei lui Wagner, notează Bloomberg, nu se limitează la costul acelor resurse care au fost cheltuite pentru antrenarea de luptă a mercenarilor și amenajarea de tabere de teren pentru aceștia în zona ocupată a Ucrainei. Acum, Kremlinul va trebui să cheltuiască pentru apărarea militară suplimentară pentru Moscova, ceea ce ar putea costa guvernul rus încă 5% din valoarea cheltuielilor din buget – adică încă 1,3 trilioane de ruble (14 miliarde de dolari) în acest an. Aceste cheltuieli vor fi foarte nepotrivite pentru Kremlin, deoarece Vladimir Putin plănuiește să fie reales anul viitor pentru un nou mandat. Bloomberg estimează că în trecut, Kremlinul a crescut întotdeauna salariile în sectorul public înainte de alegeri, ceea ce a dus la o creștere generală a salariilor în țară cu aproximativ 12%.

Anul acesta, cu câteva luni înainte de revoltă, Putin anunțase deja o creștere a salariului minim cu 18,5% față de 2024. Creșterea se va aplica pentru aproape 5 milioane de oameni din Rusia. Experții notează că problema, desigur, nu se va limita la asta, iar Kremlinul va începe să risipească bani pe alte articole de cheltuieli sociale.

„Revolta va crește stresul financiar și va perturba încercările guvernului de a stabiliza echilibrul bugetar. Fondul de salarii de stat va crește și pentru a menține sprijinul principalilor alegători pe drumul spre alegeri”, crede economistul rus Oleksandr Isakov.

Bloomberg notează că nu va fi ușor să fie găsiți banii pentru toate acestea, întrucât sancțiunile occidentale reduc veniturile Rusiei din exporturile de energie.

Pe acest fond, ministrul Finanțelor al Federației Ruse, Anton Siluanov, a făcut deja o propunere de reducere generală a cheltuielilor cu 10% în bugetul de anul viitor pentru toate așa-zisele articole neprotejate – totul cu excepția salariilor și a costurilor cu utilitățile.

Alegerea președintelui Federației Ruse

Următoarele alegeri prezidențiale din Rusia vor avea loc pe 17 martie 2024. În 2020, Constituția a fost rescrisă în Rusia, astfel încât Putin, care este la putere din 1999, să poată candida din nou pentru o funcție – pentru a cincea oară în general și a treia oară consecutiv.

În martie a acestui an, la Kremlin a avut loc o reuniune a „blocului politic intern”, unde s-au discutat pregătirile pentru aceste alegeri. Putin vrea să fie „votat” de data aceasta și de mai mulți ruși decât la alegerile anterioare din 2018.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și