BORRELL: Blocarea exporturilor ucrainene de cereale e o „adevărată crimă de război”

0 43

Șeful diplomației europene, spaniolul Josep Borrell, a acuzat, luni, Rusia că a comis o „adevărată crimă de război” prin blocarea exporturilor ucrainene de cereale, amplificând riscul de foamete în lume.

„Nu putem admite ca milioane de tone de grâu să rămână blocate în Ucraina, când restul populației lumii suferă de foame. Aceasta este o adevărată crimă de război”, a spus Borrel, citat de agențiile internaționale de presă, la Luxemburg, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Externe din țările membre ale Uniunii Europene.

„Rusia trebuie să pună capăt blocadei porturilor Ucrainei și să nu mai distrugă infrastructura de stocare din Ucraina”,  a afirmat și șefa diplomației de la Paris, Catherine Colonna.

„În prezent, între 20 și 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate și, în toamnă, cantitatea ar putea crește la 70-75 de milioane de tone”,  a avertizat, pe 6 iunie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Înainte de război, Kievul exporta, lunar, 12% din grâul produs pe plan mondial, 15% din porumb și 50% din uleiul de floarea soarelui.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata