Borrell: Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei. „Am confiscat aproape 20 de miliarde de euro de la oligarhi”

0 42

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat joi că va lua în considerare, împreună cu partenerii din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), „toate posibilităţile legale” pentru a obliga Rusia să plătească pentru distrugerea Ucrainei.

„Am confiscat aproape 20 de miliarde de euro de la oligarhi şi persoane care sprijină Rusia şi controlăm aproximativ 300 de miliarde de euro din resursele financiare ale băncii centrale ruseşti. Aceşti bani trebuie să fie folosiţi pentru reconstrucţia Ucrainei”, a declarat Josep Borrell în timpul reuniunii ministeriale a OSCE, la Lodz, în Polonia, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Organizaţia are 57 de membri, inclusiv Rusia şi Ucraina. Polonia, care deţine preşedinţia rotativă a organizaţiei în acest an, i-a refuzat ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, intrarea pe teritoriul său. Moscova a denunţat această decizie ca „provocatoare”.

„Occidentul face exact ceea ce OSCE a fost menită să combată încă de la înfiinţare – creează linii de divizare”, a declarat Lavrov joi, într-o conferinţă de presă organizată în Rusia, adăugând că Polonia „îşi sapă propriul mormânt, distrugând vestigiile culturii consensului”.

Ministrul polonez de externe a respins imediat aceste acuzaţii, subliniind că Rusia „a respins dialogul în februarie”, când a atacat Ucraina, şi că de atunci a blocat o serie de decizii privind funcţionarea acestei organizaţii de securitate. Rusia este reprezentată la Lodz de ambasadorul său la OSCE. Prezentă în acest oraş din centrul Poloniei, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a declarat că este „optimistă” cu privire la viitorul OSCE.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata