Cultura politică parohială predominantă în Republica Moldova și creează un context vulnerabil, în care biserica ajunge să fie folosită ca instrument politic. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice „Neutralitatea în istorie și în politică”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Igor Boțan, structura demografică a Republicii Moldova determină un tip specific de cultură politică, în care populația rurală are o influență majoră asupra direcției politice a țării. Ponderea majoritară a mediului rural favorizează o cultură politică parohială, axată pe încrederea în liderii locali și în instituția bisericii.

„Cultura politică din Republica Moldova este mixtă. Republica Moldova este singura țară din Europa în care populația din sate este peste cea de la oraș. Iar din acest punct de vedere cultura politică rurală, parohială, predomină asupra culturii politice urbane, participative”, a explicat Igor Boțan.
Expertul a subliniat că această încredere crescută în biserică facilitează implicarea directă a clerului în procesele politice. În contextul geopolitic actual, acest lucru devine îngrijorător, mai ales dacă ținem cont de subordonarea Mitropoliei Moldovei față de Patriarhia Moscovei.

„Pentru cultura politică parohială este specific faptul că oamenii au cea mai mare încredere în primari și în biserică. Știind acest lucru înțelegem de ce biserica se implică în politică. 80% din parohiile din Republica Moldova sunt sub jurisdicția Mitropoliei Moldovei care, la rândul său, este subordonată Patriarhiei Moscovei. Iar Patriarhul Kiril a spus cu text deschis că Rusia duce un război sfânt în Ucraina, iar episcopi ai bisericii ruse spun cu text deschis că scopul bisericii este să pregătească ostașii ruși ca să învingă în Ucraina”, a precizat expertul permanent al proiectului.

Implicarea bisericii în politică nu este un fenomen nou în Republica Moldova. Igor Boțan a amintit de campaniile electorale anterioare, în care biserica a fost activ prezentă, mesajele fiind amplificate de rețeaua Șor.

„Toate aceste narative, prin rețeaua Șor, ajung și în Republica Moldova. Am văzut implicarea înaltelor fețe bisericești în politică. Lucru discutat după alegerile din 2016. Avem și o notă a Curții Constituționale în acest sens. Toate aceste aspecte trebuie luate în considerare pentru a înțelege că suntem într-o situație dificilă, iar biserica a devenit instrument politic în jocurile imperiale ale Federației Ruse, iar Mitropolia Moldovei este atrasă, prin rețeaua Șor, în aceste jocuri politice”, a mai spus Igor Boțan.

Share.
Exit mobile version