Budapesta, despre încheierea păcii în Ucraina: Occidentul ar trebui să ofere Rusiei garanții de securitate și să respingă candidatura Kievului la NATO

0 30

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat că, pentru a putea fi încheiată pacea în Ucraina, Occidentul „trebuie să ofere garanții de securitate Rusiei, dar cu siguranță nu și statutul de membru NATO pentru ucraineni”, relatează postul public de televiziune ungar MTVA, potrivit The Kyiv Independent.

Într-un discurs ținut la un eveniment universitar, Gulyas a susținut că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Europa Centrală, deoarece armata rusă „nu a obținut rezultate rapide și răsunătoare” în Ucraina, conform agenției de presă Hirado. Oficialul ungar a mai afirmat că este puțin probabil ca Ucraina să își elibereze teritoriile ocupate de forțele ruse.

Potrivit lui Gulyas, negocieri eficiente între Kiev și Moscova pot avea loc doar cu participarea Washingtonului, în timp ce eforturile de pace pe termen lung ar trebui să includă desfășurarea de forțe de menținere a păcii și alte decizii similare.

Autoritățile ucrainene nu au comentat încă declarația lui Gulyas. Budapesta a avut în mod constant o poziție de dezacord cu Ucraina și cu Occidentul, chiar și pe fondul invaziei ruse pe scară largă din țara vecină, notează The Kyiv Independent.

Premierul Viktor Orban a declarat că Ucraina este un stat „inexistent” din punct de vedere financiar și „nu mai este suveran” din cauza „dependenței” sale de sprijinul internațional. De asemenea, Ungaria a încercat să blocheze în mod repetat sprijinul financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina.

În cadrul unei reuniuni din 31 august, miniștrii de externe ai UE nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la cea de-a opta tranșă de ajutor militar pentru Ucraina, acordată în cadrul Facilității Europene pentru Pace.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata