Cadou de la Krasnoselski pentru Dodon: Transnistria își deschide „hotarele” pe 1 noiembrie

110

Comisia transnistreană pentru gestionarea pandemiei COVID-19 a decis că pe 1 noiembrie, ziua alegerilor prezidențiale în Republica Moldova, cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului vor putea traversa „granița”, pentru a-și exercita dreptul de vot fără a cere învoire de la comisia respectivă, transmite TSV Pridnestrovie.

„Autorităţile transnistrene au luat această decizie în baza apelurilor cetăţenilor”, se se comunică în mesajul transmis de postul oficial de televiziune al Transnistriei. În acelaşi mesaj se relatează că „autorităţile transnistrene le-au cerut autorităţilor moldoveneşti să deschidă secţiile de votare în apropierea regiunii, oferind astfel alegătorilor toate măsurile de securitate în carantină”.

În prezent, din cauza măsurilor de carantină în legătură cu COVID-19, a fost interzisă părăsirea, dar şi intrarea în regiunea transnistreană. În pofida acestei interdicţii, Comisia Electorală Centrală a dispus deschiderea a 42 de secţii de votare de-a lungul perimetrului frontierei administrative cu regiunea transnistreană.

Totodată liderii partidelor de opoziţiei  declară despre posibila falsificare a rezultatelor, în regiunea transnistreană.

Ei se pregătesc să cumpere voturi din Transnistria contra a două milioane de euro. Imaginați-vă câți bani dau ei pentru vot. Noi știm suma, dar nu știm detalierea costurilor. Știu dintr-o sursă sigură și serioasă. Când o să eliberăm instituțiile de sub controlul lui Igor Dodon, o să cerem pornirea unor cercetări și cauze.  Ieri ne-au z zis oamenii că știu cazuri concrete că oamenii din Transnistria votau în câteva secții de vot și nu o singură dată cu listele. Ei votau într-o secție de vot, apoi se mutau mai la vale și din nou votau. Oamenii se lăudau că au făcut 800 de lei într-o zi votând” a declarat liderul PAS, Maia Sandu, în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari de la TV8
De cealaltă parte candidatul susținut de PSRM la alegerile prezidențiale, Igor Dodon a menționat:
 „Este foarte dur și o bătaie de joc pentru cetățenii din stânga Nistrului când un politician de așa nivel consideră că ei pot fi atât de ușor cumpărați. Din Strășeni sau Călărași, unde Maia Sandu are mai multe voturi, nu poți cumpăra, dar în regiunea transnistreană poți? E aberație. Nimeni nu va întreprinde asemenea acțiuni”. Declarația a fost făcută de către Igor Dodon la „Primul în Moldova.
Menționăm că încălcările drepturilor omului, care s-au întețit în regiunea transnistreană pe durata pandemiei Covid-19,  au fost menționate de către  viceprim-ministrul Cristina Lesnic, în cadrul unei întâlniri cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch. Lesnic a solicitat implicarea activă și vizibilă a OSCE în soluționarea cazurilor individuale, dar și asigurarea respectării drepturilor omului ca normă în regiunea transnistreană. Părțile au discutat și despre cele 11 posturi suplimentare instalate unilateral de către Tiraspol în Zona de Securitate, inclusiv suprasolicitarea feribotului care unește localitățile Molovata – Molovata Nouă.
În același timp, epidemia de Covid-19 nu pare să fi oprit exercițiile militare din regiunea transnistreană, care au loc săptămânal pe poligoane, cu unități de artilerie motorizată, tancuri și unități antiaeriene din armata regiunii separatiste. „Întâlnindu-se cu dușmanul, unitățile au intrat în luptă și au distrus inamicul care ataca, după care l-a urmărit până l-a distrus complet”, se spune într-un comunicat de la Tiraspol.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și