Campania electorală și rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus – exemplu de așa „NU” pentru Moldova

162

Alegerile prezidențiale din Belarus au adus țara într-o situație fără precedent, situație pe care nimeni nu a prevăzut-o și nu s-a gândit că în ultimul stat cu regim dictatorial din Europa, se poate întâmpla așa ceva. Manifestațiile pașnice care durează de aproape trei săptămâni demonstrează dorința cetățenilor de a trăi liber, de a trăi fără frică și de a-și expune opinia public.

Fără scurpule, Alexandru Lukașenko, singurul președinte al țării de la declararea independenței, și-a atribuit cel de al șaselea mandat prezidențial. Un mandat care a fost obținut cu presiuni politice asupra concurenților electorali, fără existența unor posibilități și resurse egale în fața alegătorilor.

În urma protestelor cu participarea a sute de mii de cetățeni, care au ieșit în stradă pentru a-și expune nemulțumirea, pașnic, cu referire la rezultatele alegerilor, Alexandr Lukașenko a apărut în fața mulțimii înarmat și echipat ca pentru război. În fața a sute de mii de cetățeni care protestează pașnic, Lukașenko a apărut în vestă anti-glonț și o armă de tip Kalașnikov.

Președintele declarat învingător al scrutinului, contestat de cetățeni și nerecunoscut de Europa, refuză să recunoască fraudarea alegerilor și se ascunde după interferențe ale Statelor Unite ale Americii și forțe europene care au pus la cale manifestațiile.

Forțele de ordine și armata au fost activizate la maximum sub pretextul imixtiunilor unor forțe externe. Doar că, singura forță externă care își poate permite imixtiunea fără a întreba este Federația Rusă. De fapt, Lukașenko a și apelat la prietenul său, Vladimir Putin. Astfel, Rusia își poate permite în orice moment să intervină în Belarus, pentru că asta a cerut direct sau indirect conducerea țării.

De menționat că, în decursul campaniei electorale, Alexandr Lukașenko a beneficiat de tot suportul mașinăriei de propagandă condusă de către Kremlin.

Sub pretextul apărării drepturilor cetățenilor ruși, etnicilor ruși din Belarus, Rusia își va revindeca dreptul de a intra în forță pe teritoriul țării vecine în orice moment. Acest lucru s-a întâmplat în Republica Moldova, s-a întâmplat în Georgia, iar cel mai elocvent caz este Ucraina.

Pentru Republica Moldova, teritoriul transnistrean este poarta de intrare a Federației Ruse în țară. Și pretextul va fi același pe care Putin l-a vociferat de zeci de ori: apărarea drepturilor cetățenilor ruși. Rușii, constituie al treilea grup etnic minoritar din Republica Moldova. La recensământul populației din 2004 au fost înregistrați 369.896 de etnici ruși sau 9,39% din populația țării, dintre care 201.218 persoane [5,95%] în dreapta Nistrului și 168.678 de persoane [30,37%] în stânga Nistrului.

În toamna acestui an, în Republica Moldova au loc alegeri prezidențiale. După patru ani în care la cârma țării s-a aflat președintele pro rus, Igor Dodon, iar în ultimul an toată puterea în Moldova a fost concentrată în mâinile sale, viitoarele rezultate ale alegerilor ar putea fi egale cu cele din Belarus. De menționat că, la conducerea Comisiei Electorale Centrale se află persoane loiale Partidului Socialiștilor, iar Guvernul evident că aparține acelorași forțe. Astfel, două dintre instituțiile direct implicate în organizarea viitorului proces electoral, îi pot aduce președintelui Igor Dodon victoria pe tavă.

După zeci de vizite pe care le-a întreprins Igor Dodon la Moscova în decursul a patru ani și suportul pe care acesta afirmă că-l are din partea Federației Ruse, instituțiile acreditate pentru monitorizarea viitoarelor alegeri din Moldova, trebuie să se asigure că procesele electorale se vor desfășura transparent, fără nereguli și conform legislației.

Poziția cetățenilor Republicii Moldova și atitudinea de care vor da aceștia dovadă în urma alegerilor ține de credibilitatea și transparența viitoarelor alegerilor.

Pentru a evita cele ce se întâmplă în Belarus, autoritățile moldovenești de la nivel central sunt obligate să organizeze un proces electoral echidistant, transparent și corect.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și